Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС анонсували «швидку» відповідь Ірану через постачання ракет Росії


Газета The Wall Street Journal 6 вересня повідомила, що Іран відправив ракети малої дальності до Росії (архівне фото)
Газета The Wall Street Journal 6 вересня повідомила, що Іран відправив ракети малої дальності до Росії (архівне фото)

Європейський союз 9 вересня назвав достовірною інформацію, надану союзниками, про те, що Іран поставив Росії балістичні ракети малої дальності, щоб допомогти Москві вести війну проти України, і пообіцяв «швидку» відповідь.

Ця заява була зроблена після того, як Кремль відмовився прямо заперечити звинувачення і натомість підкреслив свою співпрацю з Тегераном у «найбільш чутливих сферах», тоді як Іран «рішуче відкинув» заяви про поставки.

«Ми знаємо про достовірну інформацію, надану союзниками, щодо доставки іранських балістичних ракет до Росії, – заявив речник ЄС Петер Стано. – Ми далі розглядаємо це за участі наших держав-членів, і, якщо буде підтверджено, ця доставка означатиме істотну матеріальну ескалацію підтримки Іраном незаконної агресивної війни Росії проти України».

Стано додав, що «одностайна позиція лідерів ЄС завжди була чіткою. Європейський союз відповість швидко і в координації з міжнародними партнерами, зокрема новими і значними обмежувальними заходами проти Ірану».

Раніше сьогодні речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що російська сторона «бачила повідомлення» про поставки ракет. Він їх не заперечив.

«Не завжди така інформація правдива, – сказав Пєсков. – Іран є нашим важливим партнером, ми розвиваємо наші торговельно-економічні відносини, ми розвиваємо наше співробітництво й діалог у всіх можливих сферах, включаючи найбільш чутливі».

Пізніше МЗС Ірану виступило з запереченням. «Ми рішуче відкидаємо твердження про роль Ірану в експорті зброї одній стороні війни», – заявив речник міністерства Насер Канані на пресконференції.

Білий дім заявив, що «будь-яка передача іранських балістичних ракет Росії означатиме драматичну ескалацію в підтримці Іраном агресивної війни РФ проти України».

Міністерство закордонних справ України повідомило, що 9 вересня викликало тимчасового повіреного у справах Ірану в Україні Шахріяра Амузегара, якому «висловлено глибоке занепокоєння української сторони у зв’язку із повідомленнями щодо можливого постачання Іраном балістичних ракет Російській Федерації».

Сполучені Штати поінформували своїх союзників про те, що Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності, писало 8 вересня агентство Associated Press, посилаючись на свої джерела.

Співрозмовники агентства, які говорили на умовах анонімності, не сказали, скільки зброї було доставлено.

Про те, що Іран уже відвантажив Росії балістичні ракети ближнього радіусу дії для застосування їх у війні проти України, раніше повідомили The Wall Street Journal і телеканал CNN, посилаючись на джерела в розвідці.

Російські війська вже використовували північнокорейські балістичні ракети у війні проти України, але виробничі потужності Північної Кореї вважаються відносно невеликими.

Секретар Ради безпеки Росії і донедавна багаторічний міністр оборони РФ Сергій Шойгу відвідав Тегеран на початку серпня, що посилило занепокоєння щодо військової співпраці двох країн.

Росія використовує ударні безпілотники іранської розробки з перших місяців повномасштабного вторгнення в Україну, хоча Тегеран заперечував передачу своїх дронів Москві.

Форум

XS
SM
MD
LG