Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд Грузії прийняв позов Зурабішвілі щодо закону про «іноагентів»


Конституційний суд (КС) Грузії зареєстрував позов президентки Саломе Зурабішвілі проти закону про «іноагентів»
Конституційний суд (КС) Грузії зареєстрував позов президентки Саломе Зурабішвілі проти закону про «іноагентів»

Конституційний суд (КС) Грузії зареєстрував позов президентки Саломе Зурабішвілі проти закону про «іноагентів», йдеться в повідомленні пресслужби суду.

У відомстві уточнили, що реєстрація позову є «необхідною умовою» для того, щоб справу направили на засідання пленуму КС.Відповідачем у справі виступить парламент.

На думку Зурабішвілі, закон, зокрема, «суперечить 78-й статті Конституції Грузії, згідно з якою всі гілки влади в межах своїх компетенцій мають робити все можливе для інтеграції країни в ЄС і НАТО».

Раніше місцеві ЗМІ повідомляли, що, «якщо суд визнає позов допустимим, заявники можуть подати клопотання про задіяння механізму призупинення закону до винесення остаточного рішення».

15 липня Саломе Зурабішвілі подала позов до Конституційного суду з вимогою призупинити та остаточно скасувати дію закону «Про прозорість іноземного впливу».

Закон «Про прозорість іноземного впливу» (відомий як закон про «іноземних агентів») 14 травня був схвалений парламентом Грузії у третьому, остаточному читанні. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі ветувала закон, вона відмовилася його підписати. Владній партії «Грузинська мрія» вдалося подолати вето. 3 червня голова парламенту Грузії підписав закон.

Обговорення й ухвалення закону супроводжувалося багатотисячними вуличними протестами у Тбілісі. Поліція нерідко застосовувала силу до демонстрантів, які збиралися біля будівлі парламенту.

Згідно з новим законом, уже від серпня засоби інформації та неурядові організації, які за даними 2023 року отримували понад 20% доходу з-за кордону, мають розпочати реєстрацію як організації, які реалізують інтереси іноземної сили. Під цю вимогу підпадає більшість грузинських онлайн-ресурсів та неурядових організацій, які працюють переважно із західними фондами, зазначав проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

Форум

XS
SM
MD
LG