Доступність посилання

ТОП новини

Глава ЦРУ в Боснії наголосив на підтримці США та «тривожній» риториці президента Республіки Сербської


Директор ЦРУ Вільям Бернс під час візиту до Сараєво, 20 серпня 2024 року
Директор ЦРУ Вільям Бернс під час візиту до Сараєво, 20 серпня 2024 року

Глава ЦРУ в Боснії наголосить на підтримці США та «тривожній» риториці президента Республіки Сербської

Директор ЦРУ Вільям Бернс перебував у Сараєво 20 серпня, щоб обговорити «тривожну сепаратистську риторику і дії» проросійського президента і уряду сербського державного утворення на території Боснії і Герцеговини, повідомив Радіо Свобода представник американського уряду.

Бернс, який прибув з дипломатичної місії в Ізраїлі в рамках зусиль США щодо переговорів про припинення вогню в Газі, провів зустрічі в боснійському президентстві з колегами з розвідувального співтовариства, представниками президента і міністром закордонних справ, сказав американський чиновник.

«Вони обговорили питання, що становлять взаємний інтерес, включаючи територіальну цілісність і суверенітет Боснії і Герцеговини», – сказав чиновник, який попросив не називати його імені.

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік, проросійський президент сербського утворення Боснії, викликав занепокоєння серед західних союзників Боснії через свої зв’язки з президентом Росії Володимиром Путіним.

У лютому після зустрічі з Путіним у російському Татарстані Додік підтвердив, що Республіка Сербська не приєднається до західних санкцій проти Москви у зв’язку з її повномасштабним вторгненням в Україну.
Заяви Додіка були одним з головних каменів спотикання на шляху Боснії до членства в ЄС відтоді, як вона стала кандидатом у 2022 році.
Альмір Дзуво, голова Агентства розвідки і безпеки Боснії, раніше підтвердив Радіо Свобода, що Бернс перебував у Сараєво. Під час зустрічі з Дзуво Бернс «висловив свою підтримку співпраці американських і боснійських розвідувальних служб», повідомив керівник боснійської розвідки в коментарі Радіо Свобода.

Глава боснійської дипломатії Ельмедін Конакович, який також зустрівся з Бернсом, сказав, що Боснія «ще раз отримала підтвердження повної підтримки територіальної цілісності і суверенітету Боснії і засудження сепаратистських закликів і дій».

Конакович сказав Радіо Свобода, що, хоча він не міг прокоментувати деякі частини дискусії, було надіслано універсальне повідомлення про те, що американська адміністрація «дуже чітко дала зрозуміти, що зовнішньополітичний партнер Боснії і Герцеговини все ще твердо стоїть на боці Боснії і Герцеговини».

Візит одного з перших осіб американського уряду свідчить про прихильність Сполучених Штатів і про те, що Боснія «знаходиться на вершині пріоритетів американської зовнішньої політики, що дуже важливо для нас», додав він.

Останнім директором ЦРУ, який відвідав Боснію і Герцеговину, був Джон Бреннан у 2016 році.

Джерела повідомили Радіо Свобода, що на зустрічі в боснійській резиденції була присутня Желька Цвіянович, яка потрапила під санкції Міністерства фінансів США через загрозу Дейтонським угодам. Вона є членом Альянсу незалежних соціал-демократів Додіка (SNSD) і членом Державного президії Боснії.

Форум

XS
SM
MD
LG