Доступність посилання

ТОП новини

США: Гарріс прийняла номінацію від демократів і пообіцяла підтримувати Україну


Камала Гарріс на сцені національного з’їзду Демократичної партії США, де вона прийняла номінацію від своєї партії балотуватися на посаду президента на виборах 5 листопада
Камала Гарріс на сцені національного з’їзду Демократичної партії США, де вона прийняла номінацію від своєї партії балотуватися на посаду президента на виборах 5 листопада

В історичній промові на національному з’їзді Демократичної партії віцепрезидентка США Камала Гарріс пообіцяла продовжувати військову підтримку України й посилювати НАТО, прийнявши номінацію від партії на президентські вибори 2024 року.

59-річна Гарріс, перша темношкіра жінка, яка очолила президентський список великої партії США, різко розкритикувала свого суперника від Республіканської партії Дональда Трампа за наближення до авторитарних лідерів.

Виступаючи перед тисячами прихильників у четвертий і останній день з’їзду в Чикаго, Гарріс, лише через місяць після того, як президент Джо Байден вийшов із виборчих перегонів, підтримавши її кандидатуру, звинуватила Трампа в тому, що він відмовився України й союзників і очорнює Сполучені Штати.

«Як президентка я буду твердо підтримувати Україну і наших союзників по НАТО», – сказала Гарріс 22 серпня під час 40-хвилинної промови.

«Я ніколи не похитнуся в захисті безпеки й ідеалів Америки, тому що в безперервній боротьбі між демократією і тиранією я знаю, на чому я стою», – наголосила вона.

Гарріс, перша темношкіра жінка і перша особа південноазійського походження, яка прийняла висунення в президенти від великої партії, висловила оптимістичний погляд на США і їхнє становище у світі, що контрастує з сумною картиною, яку змалював Трамп на республіканському з’їзді минулого місяця.

«Я бачу націю, яка готова рухатися вперед, готова до наступного кроку в неймовірній подорожі, якою є Америка», – сказала вона.

Гарріс стала лідером партії 21 липня, коли Байден пішов на безпрецедентний крок, відмовившись від участі в перегонах після перемоги на праймеріз.

81-річний президент зіткнувся з сильним тиском із боку високопоставлених партійних чиновників, які закликали його зняти свою кандидатуру на виборах після слабкого виступу на дебатах проти Трампа 27 червня, що посилило поширене занепокоєння, що Байден – занадто старий, щоб працювати ще чотири роки.

Гарріс і її кандидат у віцепрезиденти Тім Волц на виборах змагатимуться з кандидатом від республіканців Дональдом Трампом і його напарником Джей Ді Венсом.

Вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року.

Через особливості американської виборчої системи загальна кількість голосів виборців, подана за кандидата у всій країні, не є вирішальною.

Принциповим є здобуття перемоги у так званих swing states («штатах, які коливаються») – штатах, де перевага республіканського або демократичного кандидата не є гарантованою. Приміром, у 2016 році тодішня висуванка Демократичної партії Гілларі Клінтон здобула у цілому більше голосів, ніж кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп, але в ключових штатах програла своєму конкуренту, який і став тоді президентом США.

Форум

XS
SM
MD
LG