Доступність посилання

ТОП новини

FT: Ізраїль та США обговорюють відповідь на атаку Ірану


Ракети в небі над Тель-Авівом, 1 жовтня 2024 року
Ракети в небі над Тель-Авівом, 1 жовтня 2024 року

Представники США та Ізраїлю провели серію переговорів, під час яких обговорювали можливість ізраїльської атаки на військову та енергетичну інфраструктуру Ірану у відповідь на іранський обстріл ізраїльської території 1 жовтня, пише Financial Times із посиланням на джерела.

Співрозмовники видання розповіли, що Вашингтон намагається обмежити можливі ізраїльські заходи у відповідь, щоб запобігти ще більшому розширенню конфлікту на Близькому Сході.

Одне з джерел відзначило, що США не планують приєднуватися до ударів по Ірану і сподіваються на виваженість ізраїльської відповіді. Американський чиновник уточнив, що остаточного рішення про те, якою має бути відповідь Тегерану, Ізраїль поки що не ухвалив.

Європейський дипломат у розмові з Financial Tiimes зазначив, що Ізраїль попросили не атакувати іранські нафтові чи ядерні підприємства, але гарантій того, що ізраїльська сторона виконає прохання, немає.

Про те, що США обговорюють із Ізраїлем удари по іранських нафтових об’єктах як відповідь на ракетну атаку Тегерана, 3 жовтня заявив і президент США Джо Байден. При цьому він відмовився від будь-яких подальших публічних коментарів.

Слова Байдена призвели до зростання світових цін на нафту, і напруженість на Близькому Сході змусила трейдерів побоюватися можливих перебоїв із постачанням, зазначає «Голос Америки». Станом на 16:20 за Києвом котирування еталонного сорту нафти Brent перевищують 78 доларів за барель, хоча до початку нового загострення на Близькому Сході ціни опускалися до 70 доларів за барель і навіть нижче.

The New York Times із посиланням на іранські джерела пише, що Тегеран звернувся до Росії з проханням про співпрацю в галузі супутникової розвідки перед очікуваною атакою Ізраїлю. Чи дала Москва якусь відповідь, невідомо.

Корпус вартових ісламської революції погрожує Ізраїлю, що в разі його потенційного удару у відповідь може атакувати три ізраїльські електростанції та кілька нафтопереробних заводів.

Форум

XS
SM
MD
LG