Доступність посилання

ТОП новини

Верховний лідер Ірану виступить із рідкісним публічним зверненням на тлі ударів Ізраїлю по Лівану


Дим над передмістями Бейрута після ізраїльських ударів 3 жовтня
Дим над передмістями Бейрута після ізраїльських ударів 3 жовтня

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї збирається виступити з рідкісною публічною проповіддю 4 жовтня, у той час, як побоювання щодо ширшого регіонального конфлікту на Близькому Сході зростають на тлі хвилі численних авіаударів і сухопутного вторгнення Ізраїлю в Ліван.

Очікується, що проповідь Хаменеї під час п’ятничної молитви в мечеті в центрі Тегерана дасть деяку інформацію про наступні кроки Ірану.

Це буде вперше за майже п’ять років, коли Хаменеї виступить із публічною проповіддю. Востаннє він проводив п’ятничну молитву в січні 2020 року після ракетного удару Ірану по американській військовій базі в Іраку у відповідь на вбивство командира Корпусу вартових ісламської революції Касема Сулеймані під час удару США по Багдаду.

За словами міністра транспорту Лівану Алі Хаміє, внаслідок останнього ізраїльського удару вранці 4 жовтня була перекрита дорога поблизу прикордонного переходу Маснаа між Ліваном і Сирією, яка була маршрутом втечі для сотень тисяч ліванських цивільних жителів.

Вночі численні вибухи від ізраїльських авіаударів сколихнули передмістя Бейрута, причому сильні вибухи прогриміли поблизу з міжнародним аеропортом Бейрута, який межує з Дахіє – оплотом проіранської «Хезболли» в столиці Лівану.

Офіційне Національне інформаційне агентство Лівану (NNA) повідомило про «понад 10 послідовних ударів», які воно назвало «одним із найсильніших нападів на південні передмістя Бейрута з початку ізраїльської війни проти Лівану».

Ізраїльські військові не коментували ціль ударів, але деякі ЗМІ й аналітики припустили, що місце і масштаб атак вказують на те, що це міг бути Хашем Сафіеддін, якого багато хто вважає можливим наступним лідером «Хезболли», збройного угруповання і політичної партії, яка контролює більшу частину південного Лівану.

Наразі не зрозуміло, чи постраждав Сафіеддін під час ударів.

Попередній лідер угруповання Хасан Насралла був убитий минулого тижня під час ізраїльських авіаударів по командному центру «Хезболли», яку Сполучені Штати визнали терористичною організацією, тоді як Європейський союз вніс у чорний список її збройне крило, але не політичну партію, яка має місця в парламенті Лівану.

Наступ Ізраїлю в Лівані, який розпочався раніше цього тижня, викликав побоювання ширшого конфлікту на Близькому Сході.

Тим часом, Ізраїль у консультаціях зі Сполученими Штатами зважує свої варіанти відповіді на хвилю ракетних атак Ірану 1 жовтня.

Президент США Джо Байден, відповідаючи на запитання журналістів у Вашингтоні 3 жовтня, чи підтримує Білий дім удари по нафтових об’єктах Ірану, сказав: «Ми це обговорюємо».

Форум

XS
SM
MD
LG