Доступність посилання

ТОП новини

Віцепрем’єрка Канади засудила бюджетне фінансування фільму про російських військових


Христя Фріланд підтримала критику з боку Києва та українсько-канадської спільноти на адресу стрічки
Христя Фріланд підтримала критику з боку Києва та українсько-канадської спільноти на адресу стрічки

Віцепрем’єр-міністерка та міністерка фінансів Канади Христя Фріланд прокоментувала ситуацію навколо документального фільму російської режисерки Анастасії Трофімової Russians at war («Росіяни на війні»).

Зокрема, у коментарі журналістам вона підтримала критику з боку Києва та українсько-канадської спільноти на адресу стрічки:

«Українські дипломати та українсько-канадська спільнота висловили дуже серйозні побоюванння щодо цього фільму і я хочу сказати, що поділяю їх».

Читайте також: Українська кіноакадемія назвала стрічку, яка претендуватиме на «Оскар»

Фріланд вказала на те, що Росія в ході своєї агресії проти України порушує міжнародне право й чинить воєнні злочини.

«У цій війні дуже чітко є поділ на добро й зло. Українці б’ються за свій суверенітет і демократію по всьому світу, і ми, як країна, маємо дати зрозуміти: немає моральної рівності в нашому розумінні цієї війни. Неправильно, що канадські бюджетні кошти підтримують показ і виробництво подібного фільму», – заявила вона.

Згодом на своїй сторінці в X (раніше Twitter) Фріланд повторила, що канадські державні кошти не повинні використовуватися на підтримку «медіа, яке намагається відбілити російські воєнні злочини».

Напередодні публічна освітня медіа-організація в Онтаріо TVO також заявила, що «дослухалася до українсько-канадської спільноти» і більше не підтримуватиме показ Russians at War в ефірі.

«TVO перегляне процес, за яким цей проєкт отримав фінансування та залучення нашого бренду», – заявили в організації.

Фільм Russians at war був показаний на Міжнародному кінофестивалі в Торонто (TIFF), що супроводжувалося протестами місцевої української громади.

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко раніше розкритикував організаторів TIFF за «відбілювання злочинів російських солдат в Україні» за показ стрічки Russians at War.

Також Канадський конгрес українців вказав на титри фільму, судячи з яких, він мав підтримку державно-приватного Канадського медійного фонду – за даними Конгресу, фінансування становило 340 тисяч доларів. Фільм є копродукцією Франції та Канади.

За даними медіа, Анастасія Трофімова працювала на російську меда-мережу RT, яка перебуває під західними санкціями. У своїх коментарях до фільму вона заявляла, що «не бачила» воєнних злочинів російських військових під час перебування в зоні бойових дій.

Форум

XS
SM
MD
LG