Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб ЗСУ підтвердив аварію винищувача F-16, пілот загинув


Для зʼясування причин аварії призначена спеціальна комісія Міністерства оборони України
Для зʼясування причин аварії призначена спеціальна комісія Міністерства оборони України

У Генеральному штабі Збройних сил України підтвердили, що під час відбиття ракетного удару з боку РФ по території України, зазнав катастрофи винищувач F-16.

«Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків було втрачено звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув», – йдеться у дописі.

Для зʼясування причин аварії призначена спеціальна комісія Міністерства оборони України, яка працює в районі падіння літака, кажуть у Генштабі.

Раніше, сьогодні, Повітряні сили ЗСУ повідомили, що 26 серпня під час відбиття російського масованого удару загинув льотчик Олексій Месь. Під час повітряного бою він знищив три крилаті ракети та один ударний БПЛА. У відомстві не уточнювали, яким літаком керував пілот.

До цього американське видання The Wall Street Journal (WSJ), посилаючись на чиновника США написало, що український винищувач F-16 був знищений в авіакатастрофі в понеділок.

За попередніми даними, літак не був збитий ворожим вогнем, хоча інцидент стався під час масованого ракетного обстрілу з боку Росії в понеділок 26 серпня, сказав чиновник. Швидше за все, катастрофа сталася в результаті помилки пілота, йдеться у матеріалі.

Видання CNN повідомляло за даними джерел, що Збройні сили України не вважають, що причиною інциденту була помилка пілота. Розслідування катастрофи триває, і до участі в ньому будуть запрошені міжнародні експерти.

До цього Зеленський заявив, що Україна вперше застосувала винищувачі в бою, щоб збити російські ракети під час масованої атаки Росії.

У ніч на понеділок, 26 серпня, російські війська завдали масованого удару по об’єктах критичної інфраструктури України, зокрема по паливно-енергетичному сектору країни. У Повітряних силах зазначили, що війська РФ запустили по Україні 127 ракет та 109 ударних БПЛА. В результаті протиповітряного бою збито 201 повітряну ціль – 102 ракети та 99 ударних БПЛА.

Перші винищувачі F-16, що прибули до України, показали під час урочистостей до Дня Повітряних сил ЗСУ 4 серпня.

31 липня про те, що до України прибули перші довгоочікувані винищувачі F-16, повідомив Bloomberg. За інформацією власних джерел агентства, йдеться про «невелику кількість». The Times пізніше написав, що літаків – шість, і вони надійшли від Нідерландів.

Влада України від початку повномасштабного вторгнення Росії просила Захід надати сучасні винищувачі F-16. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.

Форум

XS
SM
MD
LG