Доступність посилання

ТОП новини

Україна втратила перший винищувач F-16 в авіакатастрофі – WSJ


За попередніми даними, літак не був збитий ворожим вогнем
За попередніми даними, літак не був збитий ворожим вогнем

Український винищувач F-16 був знищений в авіакатастрофі в понеділок, пише 29 серпня американське видання The Wall Street Journal (WSJ), посилаючись на американського чиновника.

За попередніми даними, літак не був збитий ворожим вогнем, хоча інцидент стався під час масованого ракетного обстрілу з боку Росії в понеділок 26 серпня, сказав чиновник. Швидше за все, катастрофа сталася в результаті помилки пілота, йдеться у матеріалі.

Офіційних коментарів наразі немає. Повітряні сили ЗСУ інформацію не коментували.

Раніше Зеленський заявив, що Україна вперше застосувала винищувачі в бою, щоб збити російські ракети під час масованої атаки Росії.

У ніч на понеділок, 26 серпня, російські війська завдали масованого удару по об’єктах критичної інфраструктури України, зокрема по паливно-енергетичному сектору країни. У Повітряних силах зазначили, що війська РФ запустили по Україні 127 ракет та 109 ударних БПЛА. В результаті протиповітряного бою збито 201 повітряну ціль – 102 ракети та 99 ударних БПЛА.

Перші винищувачі F-16, що прибули до України, показали під час урочистостей до Дня Повітряних сил ЗСУ 4 серпня.

31 липня про те, що до України прибули перші довгоочікувані винищувачі F-16, повідомив Bloomberg. За інформацією власних джерел агентства, йдеться про «невелику кількість». The Times пізніше написав, що літаків – шість, і вони надійшли від Нідерландів.

Влада України від початку повномасштабного вторгнення Росії просила Захід надати сучасні винищувачі F-16. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.

Форум

XS
SM
MD
LG