Доступність посилання

ТОП новини

У США обговорюють відправку крилатих ракет великої дальності в Україну – Politico


Модель ракети JASSM
Модель ракети JASSM

Адміністрація президента США Джо Байдена «відкрита» для надання Україні крилатих ракет дальнього радіусу дії, що надасть українським винищувачам F-16 більшої бойової потужності, пише 15 серпня видання Politico з посиланням на джерела в адміністрації президента.

«Готовність Білого дому надати Україні ракети класу «земля-повітря» зʼявилася на тлі напрочуд успішної наземної операції Києва в глибині Росії, яка триває вже другий тиждень, збентеживши Володимира Путіна і змусивши його перенаправити війська з поля бою в Україні», – йдеться у матеріалі.

Вказано, що остаточного рішення про відправку ракет ще не прийнято, але, за словами одного з чиновників адміністрації Байдена, зараз йде робота над складними деталями. Ці питання включають перевірку передачі чутливих технологій і забезпечення того, щоб українські літаки могли запустити ракети.

За даними Politico, йдеться про крилаті ракети JASSM дальністю 300 кілометрів.

Два співрозмовники видання зазначили, що Пентагон вже працює з Україною над технічними питаннями, які дозволили б наявним в Києві радянським літакам і нещодавно поставленим F-16 запускати ракети по цілях.

Пентагон відмовився коментувати, чи схвалив він передачу ракет.

Україна закликає західних партнерів надати дозвіл використовувати їхню зброю для ударів вглиб території РФ. Наразі відомо про далекобійні удари з застосуванням дронів. Наприклад, на початку травня у російському Башкортостані український безпілотник вразив нафтопереробний завод. Як повідомило тоді Радіо Свобода поінформоване джерело, це був дрон Служби безпеки, який встановив історичний рекорд, подолавши відстань у 1500 км.

Скасування обмежень на удари України по території Росії підтримали президент Франції Емманюель Макрон, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, президент Латвії Едгарс Рінкевичс, міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Однак, наприклад, США, Німеччина цього не підтримують.

JASSM – американська високоточна крилата ракета класу «повітря – земля», розроблена корпорацією Lockheed Martin. Призначена для ураження важливих, високозахищених стаціонарних і цілей, що переміщуються, в будь-яких умовах погоди і в будь-який час доби.

Форум

XS
SM
MD
LG