Доступність посилання

ТОП новини

У Єврокомісії відреагували на розслідування про експорт підсанкційних добрив, до якого причетний бізнесмен зі Львова


«Комісія розгляне цю справу і зв’яжеться з кіпрською владою, якщо буде потрібно»
«Комісія розгляне цю справу і зв’яжеться з кіпрською владою, якщо буде потрібно»

Європейська комісія розгляне інформацію з розслідування журналістів «Схем» (Радіо Свобода), БРЦ й OCCRP про перевалку підсанкційного білоруського калію у порту російського Санкт-Петербурга, до якої причетний розшукуваний українськими правоохоронцями бізнесмен зі Львова, та за необхідності звернеться до кіпрської влади. Про це у коментарі Радіо Свобода повідомила речниця Єврокомісії Франческа Далбоні.

«Належне впровадження і суворе дотримання санкцій ЄС має важливе значення для їхньої ефективності. Інструмент викривачів санкцій ЄС дозволяє ділитися з Комісією інформацією про порушення санкцій ЄС. Це може сприяти успіху поточних розслідувань у державах-членах ЄС і підвищити ефективність санкцій ЄС. Справи обговорюються на двосторонній основі з державами-членами на всіх рівнях. Комісія розгляне цю справу і зв’яжеться з кіпрською владою, якщо буде потрібно», – зазначила речниця.

Раніше в Єврокомісії повідомили про це також виданню Politico.

У розслідуванні журналістів йдеться про те, що підприємець зі Львова Віталій Бобир, якого Служба безпеки України викрила на тому, що він в обхід санкцій постачав до Росії «Роллс-Ройси» і «Майбахи», причетний до компанії Dimicandum Invest Holding LTD, що перевалює підсанкційні білоруські мінеральні добрива в Росії.

Журналісти виявили, що ця кіпрська компанія, документи й печатку якої знайшли українські правоохоронці під час обшуку у львівського бізнесмена Віталія Бобиря, здійснила перевалку близько 3,5 мільйона тонн калійних добрив (їх використовують для живлення сільськогосподарських культур) для державного підприємства «Білоруськалій» на причалах Балтійського судномеханічного заводу у Санкт-Петербурзі (Росія). Такий обсяг – це третина річного експорту «Білоруськалію» до запровадження санкцій, йдеться у розслідуванні. На угоді міг заробляти один із найближчих соратників Олександра Лукашенка – Віктор Шейман, його колишній заступник – Андрій Свиридов – є фінансовим директором Dimicandum Invest Holding LTD.

«Білоруськалій» перебуває під санкціями США з 9 серпня 2021 року. Підприємство вважається головним джерелом податкових надходжень та іноземної валюти для режиму Олександра Лукашенка. З червня 2022 року «Білоруськалій» потрапив і під санкції Євросоюзу. Імпорт і трансфер калію з Білорусі до ЄС – під забороною з червня 2021 року.

Кіпрська Dimicandum Invest Holding LTD, надаючи послуги «Білоруськалію», порушує санкції, оскільки Кіпр є членом ЄС. Таку думку журналістам висловили троє незалежних експертів.

Львівський бізнесмен Віталій Бобир, який згадується у розслідуванні, виїхав за кордон, у травні 2023 року українські правоохоронці оголосили його у розшук. У коментарі журналістам бізнесмен підтвердив, що обшуки проводили у нього, але щодо оприлюднених правоохоронцями даних зазначив: «Усі докази, що вони там принесли, я вам кажу, що вони сфабриковані». Бобир підтвердив, що у нього знайшли печатку Dimicandum Invest Holding LTD, але зазначив, що не знає реальних власників кіпрської фірми.

Європейський союз у рамках шостого пакету санкцій, офіційно затвердженого 3 червня 2022-го року, вніс до санкційного списку 18 юридичних і 65 фізичних осіб із Росії, а також запровадив санкції проти білоруських фізичних і юридичних осіб. До списку, крім «Білоруськалію», включили «Белтелерадиокомпанию», «Білоруську калійну компанію», «Інтер Тобако», «Нафтан», тютюнову фабрику «Німан», «Белмитсервіс» і «Белкомунмаш».

Форум

XS
SM
MD
LG