Доступність посилання

ТОП новини

Розгляд апеляції на вирок екс-«торнадівцям» перенесли на 5 жовтня


Оболонський районний суд Києва у квітні 2017 року засудив до різних термінів позбавлення волі 12 колишніх бійців «Торнадо» за звинуваченням у скоєнні тяжких злочинів у зоні бойових дій на Донбасі
Оболонський районний суд Києва у квітні 2017 року засудив до різних термінів позбавлення волі 12 колишніх бійців «Торнадо» за звинуваченням у скоєнні тяжких злочинів у зоні бойових дій на Донбасі

Апеляційний суд Києва переніс на 5 жовтня розгляд скарги на рішення Оболонського районного суду столиці, який у квітні минулого року засудив вісьмох колишніх бійців роти спецпризначення МВС «Торнадо» на різні терміни, від 8 до 11 років позбавлення волі.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, суд ухвалив таке рішення на засіданні 21 вересня у відповідь на клопотання сторони захисту. Один з адвокатів Микола Кушніренко попросив суд відкласти засідання через відсутність з особистих причин низки інших захисників.

На час сьогоднішнього засідання, яке відбувалося за зачиненими дверима, приміщення суду оточив кордон нацгвардійців.

До будівлі суду прийшли близько 20 прихильників засуджених, а також народні депутати.

Як повідомив депутат від «Народного фронту» Юрій Тимошенко, який раніше заявляв про намір взяти засуджених на поруки, екс-«торнадівців» привезли на засідання суду. Кореспондент Радіо Свобода бачила автозак біля будівлі суду, в якому, ймовірно, доправили підсудних.

Апеляційний суд Києва почав розглядати скаргу в березні цього року.

Адвокати бійців стверджують, що в оскаржуваному вироку вже немає початкових, найбільш тяжких звинувачень, як-от убивства і зґвалтування. Однак навіть визнані судом звинувачення (привласнення майна, незаконне проникнення до будівель тощо) не доведені, стверджує сторона захисту. Тим часом у Генпрокуратурі наголошують, що провина бійців є цілком доведеною і що вирок є занадто м’яким, особливо щодо трьох «торнадівців», які отримали умовні терміни.

Суд почав розглядати апеляцію бійців роти «Торнадо» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Оболонський районний суд Києва у квітні 2017 року засудив до різних термінів позбавлення волі 12 колишніх бійців розформованої роти патрульної служби поліції особливого призначення «Торнадо» за звинуваченням у скоєнні тяжких злочинів у зоні бойових дій на Донбасі.

Восьмеро з них отримали різні терміни позбавлення волі: 11 років (це термін колишньому командирові роти Русланові Онищенку), 10, 9 з половиною, четверо – по 9 років і один 8 років. Іще четверо засуджені умовно: троє до 5 років із відстрочкою у 2 роки, одного до 5 років із відстрочкою у 3 роки.

17 червня 2015 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що в роті «Торнадо» виникла злочинна група, яка в Лисичанську на Луганщині незаконно утримувала в підвалі місцевих жителів, вчиняючи проти них насильницькі дії: побої, катування, спричинення тілесних ушкоджень і особливо жорстоке сексуальне насильство.

Читайте також: Бійці роти «Торнадо»: «герої» чи «злочинці»? Покаже апеляція

Тоді в роті звинувачення на свою адресу відкидали і пов’язували такі заяви з тим, що її бійці не пускали на окуповану частину Донбасу чи з неї потяги, які, на їхню думку, нібито везли «контрабанду». У Луганській обласній військово-цивільній адміністрації такі дії назвали незаконними.

18 червня 2015 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підписав наказ про розформування роти патрульної служби особливого призначення МВС України «Торнадо», але пізніше наголосив, що гідні її бійці, які несли службу чесно, будуть зараховані до інших підрозділів.

XS
SM
MD
LG