Доступність посилання

ТОП новини

«Група друзів» Грузії закликає Москву вивести війська з окупованих грузинських територій


Російські танки в місті Ґорі у Грузії, 19 серпня 2008 року
Російські танки в місті Ґорі у Грузії, 19 серпня 2008 року

11 країн-членів Організації з безпеки і співпраці в Європі, які називають себе «групою друзів Грузії», опублікували спільну заяву до десятої річниці війни між Росією і Грузією.

Канада, Чехія, Латвія, Литва, Естонія, Польща, Румунія, Швеція, Україна, Велика Британія і США спільно закликали Москву вивести війська з «окупованих грузинських територій» і відмовитися від визнання так званої «незалежності» Абхазії і Південної Осетії.

Читайте також: Перша європейська війна ХХІ століття: 10 років від початку російсько-грузинського конфлікту

«Через десять років після російського військового вторгнення в Грузію ми, як і раніше, глибоко стурбовані окупацією грузинських територій. Ми наголошуємо на необхідності мирного вирішення конфлікту на основі повної поваги до Хартії ООН, Гельсінських угод і фундаментальних норм і принципів міжнародного права, – мовиться в заяві. – Також ми закликаємо Росію відкликати свою заяву про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії».

Країни-підписанти також закликали Росію виконати всі пункти мирної угоди, підписаної в серпні 2008 року, і вивести своїх військових з території Абхазії і Південної Осетії. У документі також сказано, що країни «глибоко стурбовані» тим, що Росія проводить в Абхазії і Південній Осетії військові навчання і нарощує військове угруповання в двох сепаратистських регіонах.

Також підписанти заяви висловилися за відновлення роботи моніторингової місії ОБСЄ в Грузії (спостерігачі ОБСЄ не працюють у цьому регіоні з 2009 року).

10 років тому почалася російсько-грузинська війна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

У заяві окремо сказано про «високий ступінь обмеження» прав населення регіону на свободу пересування і доступ до своєї власності через те, що військові з Росії, Абхазії і Південної Осетії встановлюють на лінії розмежування з Грузією повноцінний «кордон» із колючим дротом і високими парканами. Часто ця «межа» проходить садами і пасовищами, що перебувають у приватній власності жителів Грузії, позбавляючи їх можливості займатися землеробством і пасти худобу.

Десять років тому, в серпні 2008 року, почалася війна між Росією і Грузією. Провину за початок воєнних дій кожна зі сторін перекладає на противника. П’ятиденна війна забрала сотні життів і позбавила даху тисячі людей, донині обидві території перебувають в стані замороженого конфлікту. Цю війну назвали першою європейською війною 21-го століття.

Після війни у 2008 році Росія визнала «незалежність» сепаратистських регіонів Грузії Абхазії і Південної Осетії. В обох регіонах є російські війська та бази. Крім Росії, рішення Сухумі й Цхінвалі про незалежність визнали також Нікарагуа, Венесуела і Науру. Тбілісі й країни Заходу вважають ці території окупованими регіонами Грузії.

XS
SM
MD
LG