Доступність посилання

ТОП новини

«Охматдит» на вустах у світу, Зеленський обіцяє «відплату» – чи буде підтримка Заходу?


Рятувальники сьогодні завершили розбір завалів на території найбільшої в Україні дитячої спеціалізованої лікарні, куди поцілила ракета РФ
Рятувальники сьогодні завершили розбір завалів на території найбільшої в Україні дитячої спеціалізованої лікарні, куди поцілила ракета РФ
  • «Охматдит»: якою буде відповідь на «мирні пропозиції» Путіна?

Рятувальники сьогодні завершили розбір завалів на території «Охматдиту» у Києві. На щастя, людей під завалами не було. Хоча на час удару в лікарні перебувало 627 дітей. Пацієнтів «Охматдиту» поки що перерозподілили по інших лікарнях України. «Охматдит», як заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 9 липня, відновлять повністю. Кабінет міністрів уже виділив із резервного фонду держбюджету 100 млн грн на «першочергові» відновлювальні роботи. «Далі будемо збільшувати фінансування в міру того, як буде підготовлено проєкт відбудови», – сказав глава уряду.

Військові експрерти ж провели детальний аналіз польоту рекети і її уламків і стверджують, що це був саме цілеспрямований ракетний удар по дитячій лікарні. До того ж є інформація від аналітиків, що пілотів, які скерували удар, ідентифіковано. Тож у Києві кваліфікують удар по лікарні як воєнний злочин Росії.

У відповідь Україна закликає Захід зняти заборони та обмеження на використання західної зброї для ударів углибину території РФ.

Чи нарешті Захід погодиться? І якою саме може бути відповідь України на російські ракетні атаки?

  • Запрошення не буде ... а що натомість?

Стартував саміт НАТО у Вашингтоні. Але Україні, каже дипломатія, не варто очікувати на запрошення до членства в альянсі. Однак НАТО готове дати їй «місток» до членства. Крім того проєкт Декларації саміту містить фразу про «невідворотність» членства.

Водночас саміт НАТО відбувається на тлі стурбованості здоров'ям президента США Джо Байдена, хоча німецький канцлер каже, що це не проблема.

То які очікування України від саміту НАТО і що відбувається на його полях нині?

До чого готові країни-члени НАТО, щоб допомогти Україні? Репортаж із Вашингтона.

  • Тепер вже і Моді...

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді одразу за угорським колегою їздив до Росії потиснути руку Путіну. Це відбулося 8 липня у резиденції президента РФ в Ново-Огарьово під Москвою.

Очільники держав зустрічалися того ж дня, коли війська РФ потужно атакували Київ, поціливши ракетою по «Охматдиту». Однак публічно, в присутності Путіна, Моді розкритикував удар по лікарні, зауваживши, що «на полі бою рішення не знайдеш, лише діалог і дипломатія – шлях уперед».

Це була критика Росії чи реабілітація себе в очах світової спільноти?

Чи Індія як ключова країна Глобального Півдня, яка раніше не критикувала Росію, може змінити свою позицію?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» на @Радіо Свобода:

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG