Доступність посилання

ТОП новини

Додік заперечує амбіції Республіки Сербської вийти зі складу Боснії і Герцеговини


Мілорад Додік, проти якого Сполучені Штати запровадили санкції, у травні підтримав пропозицію, яка передбачала «від’єднання» Республіки Сербської від Боснії
Мілорад Додік, проти якого Сполучені Штати запровадили санкції, у травні підтримав пропозицію, яка передбачала «від’єднання» Республіки Сербської від Боснії

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік 21 серпня заперечив, що сербська територія Боснії та Герцеговини коли-небудь проводила політику з відділення чи заперечувала суверенітет і територіальну цілісність Боснії згідно з Дейтонською угодою. Про це повідомляє балканська служба Радіо Свобода.

Водночас Додік заявив, що Республіка Сербська «має право на політичну боротьбу за свій статус» згідно з Дейтонською угодою.

Лідер боснійських сербів зробив ці коментарі через день після того, як директор ЦРУ Вільям Бернс відвідав Сараєво на тлі того побоювань щодо «сепаратистської риторики», які озвучували в уряді США.

Боснія «є спільнотою двох рівноправних утворень і трьох конституційних народів, тому я підтримую позицію пана Бернса про те, що відповідальність за функціонування країни лежить на всіх етнічних спільнотах», заявив Додік в ефірі X.

Читайте також: Лідер Республіки Сербської пояснив відкликання місцевого «закону про іноагентів» законами ЄС

Він також сказав, що вітає співпрацю у сфері тероризму, висловивши думку, що Бернс здійснив візит для обговорення цієї теми:

«Республіка Сербська віддана цій боротьбі та вітає будь-яку співпрацю в цій сфері».

Представник США, який спілкувався з Радіо Свобода щодо візиту Бернса, сказав, що директор ЦРУ провів зустрічі в боснійському президентстві з колегами з розвідувального співтовариства, членами президентства та міністром закордонних справ.

Додік, проти якого Сполучені Штати запровадили санкції, у травні підтримав пропозицію, яка передбачала «від’єднання» Республіки Сербської від Боснії. Сполучені Штати назвали це «відокремленням під іншим ім’ям» і заявили, що пропозиція суперечить Дейтонській угоді, яка поклала край Боснійській війні 1992-95 років.

У лютому після зустрічі з Путіним у російській Республіці Татарстан Додік підтвердив, що Республіка Сербська не приєднається до санкцій Заходу проти Москви через її повномасштабне вторгнення в Україну.

Форум

XS
SM
MD
LG