Доступність посилання

ТОП новини

В ISW пояснили, чому США мають дозволити ЗСУ вражати об’єкти у «глибокому» тилу Росії


Модель ракети JASSM
Модель ракети JASSM

Дозвіл США завдавати ударів американськими ракетами по об’єктах у глибокому тилу Росії, «міг би не лише виводити з ладу аеродроми, а і багато інших військових об’єктів, які армія використовує у війні проти України», йдеться в новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті зазначається, що атаки по військових об'єктах в далекому тилу Росії, «мають вирішальне значення для послаблення військового потенціалу агресора на всьому театрі воєнних дій». Експерти наголошують, що «скасування обмежень на використання ЗСУ наданої заходом зброї, дозволило б українським військам завдавати ударів по широкому спектру важливих військових об'єктів держави-агресора».

Високопосадовець адміністрації президента США Джо Байдена з питань національної безпеки на умовах анонімності заявив, що «удари ЗСУ західними озброєннями по цілях на території Росії не будуть ефективними, адже російські військові передислокували літаки з авіабаз біля кордону з Україною». Натомість в ISW зазначили, що «ця оцінка не враховує того факту, що крім аеродромів, армія РФ використовує укриття в глибокому тилу для створення широкого спектра інфраструктури з підтримки воєнних операцій проти України».

У звіті послалися на публікацію у виданні Politico від 23 серпня, в якій неназваний високопоставлений чиновник адміністрації Байдена з питань нацбезпеки заявив, що «російські офіційні особи перемістили деякі цілі за межами досяжності наданих Заходом ракет Storm Shadow і ATACMS, і додав, що ЗСУ мають лише обмежену кількість цих ракет».

Чиновник також зазначив, що «російські сили перемістили 90 відсотків літаків, що завдають бомбових ударів по Україні з російського повітряного простору, з аеродромів, розташованих у межах досяжності ракет Storm Shadow і ATACMS».

В ISW підтвердили передислокацію російських літаків на аеродроми поза зоною досяжності наданої заходом далекобійної зброї. І додали, що «повідомлення про зниження активності російської авіації на всьому театрі бойових дій, збігаються із повідомленнями про перенесення росіянами авіаційних засобів».

«Передислокація літаків із російських авіабаз, що розташовані в зоні досяжності балістичних ракет ATACMS, не скасовує цінності використання цього типу ракет проти інших російських військових об’єктів. За оцінками ISW, в Росії є щонайменше 250 військових та воєнізованих об’єктів у межах досяжності ракет ATACMS, які США надали Україні», – зазначає Інститут.

Україна закликає західних партнерів надати дозвіл використовувати їхню зброю для ударів вглиб території РФ. Наразі відомо про далекобійні удари з застосуванням дронів. Наприклад, на початку травня у російському Башкортостані український безпілотник вразив нафтопереробний завод. Як повідомило тоді Радіо Свобода поінформоване джерело, це був дрон Служби безпеки України, який встановив історичний рекорд, подолавши відстань у 1500 км.

Скасування обмежень на удари України по території Росії підтримали президент Франції Емманюель Макрон, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, президент Латвії Едгарс Рінкевичс, міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Однак, наприклад, США, Німеччина цього не підтримують.

Форум

XS
SM
MD
LG