Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ: прокуратура Чехії звинувачує засновника фонду через розкрадання коштів для біженців з України


Ілюстраційне фото. Центр для біженців з України в Чехії, жовтень 2022 року
Ілюстраційне фото. Центр для біженців з України в Чехії, жовтень 2022 року

Прокуратура Праги скерувала до суду обвинувальний акт щодо засновника фонду Help Ukraine Володимира Гергеля через ймовірне розкрадання субсидій, які призначалися на програми інтеграції українських біженців у Чеській Республіці, повідомляє чеське телебачення.

За даними журналістів, минулоріч фонд Help Ukraine отримав дотацію від Міністерства освіти Чехії у розмірі 20 мільйонів чеських крон (800 тисяч євро) на діяльність громадського центру «Розтили». Заклад відкрили у Празі в квітні 2022 року для інтеграції українських дітей-біженців і їхніх батьків.

Перераховані Міністерством освіти країни кошти призначалися, поміж іншого, для вивчення чеської мови. Умовами отримання дотації було те, що діти відвідуватимуть заняття безкоштовно.

Натомість фонд брав кошти з українських біженців, пише медіа, але не платив зарплату співробітникам центру. У поліції журналістам повідомили, що після того, як фонд отримав першу частину коштів від держави, Володимир Гергель перерахував близько 2 мільйонів чеських крон на рахунок своєї мами. Згодом з рахунку організації зняли ще 6 мільйонів готівкою, одночасно 8 мільйонів були перераховані за купівлю квартири в празькому районі Браник.

«В цьому випадку прокурор висунув обвинувачення одній фізичній особі за дії, які були кваліфіковані як шахрайство з субсидіями», – сказав чеським журналістам речник міської прокуратури Праги Алеш Цимбала.

Володимир Гергель публічно звинувачення не коментував.

Обвинуваченому може загрожувати від п’яти до десяти років позбавлення волі. В подальшому цю справу розглядатиме суд.

У Чехії перебуває понад пів мільйона українців. З них майже 340 тисяч мають статус тимчасового захисту.

Форум

XS
SM
MD
LG