Доступність посилання

ТОП новини

Чеські журналісти опублікували розслідування про експлуатацію українських біженців


 Агенції з працевлаштування у Чехії експлуатують біженців із України
Агенції з працевлаштування у Чехії експлуатують біженців із України

Журналістка Крістіна Вейнбендер з видання Investigace.cz виявила, що агенції із працевлаштування в Чехії експлуатують біженців із України. Штрафують працівників за самовільне залишення роботи, не дотримуються умов контракту і не відпускають їх у відпустку.

Один із таких випадків, описаних у розслідуванні – це кейс Дмитра Дружиніна, що приїхав до Чехії два роки тому. Чоловік працював через агенцію Pokrov International (Plzeň) менеджером хостелу. За рік роботи він мав лише два дні відпустки і не отримував оплату за понаднормову роботу. Коли він звільнився, агенція не виплатила йому зарплатню за останній місяць роботи.

Українці в Чехії
Українці в Чехії

Інші працівники цієї агенції також підтвердили виданню, що компанія не виплатила їм зарплатню за останній місяць роботи. Журналістка пише, що за останній рік на агенцію надійшло більше десяти скарг.

Представники агенції відмовилися від коментарів.

Агенції з працевлаштування (як посередники) відіграють ключову роль в експлуатації біженців, ідеться в матеріалі. Вони занижують ціну робочої сили: через різні штрафи, плату за житло або встановлюють мінімальну зарплатню у контракті (замість реальної плати, яка є вищою).

Офіційно близько третини біженців в Чехії працюють через агенції, але цілком можливо, що в реальності так працює до половини біженців, вважають чеські журналісти.

Агенції зазвичай є посередниками у пошуку дешевої робочої сили, зазначається у розслідуванні. Якщо людина має відповідну кваліфікацію, вона має також більший шанс знайти роботу прямо у роботодавця. Тому цільова група, зазначає журналістка, це біженці з нижчою кваліфікацією.

Через агенції працюють і українці, які вже давно живуть в Чехії і які недостатньо інтегрувалися, їм складно вийти на чеський ринок праці.

Контроль із боку офіційних органів є складним: органи трудової інспекції не мають достатніх можливостей для проведення перевірок, пише видання. Для того, щоб у ситуацію могла вступити трудова інспекція, працівник повинен звернутися до суду, а біженці зазвичай цього не роблять, це довгий і бюрократичний процес.

Ситуацію може покращити новий закон про працевлаштування (чинний із січня), який зобов’язує агенції мати гаранта/представника для працівників-біженців. Але вже були зафіксовані випадки, коли ці гаранти були підставлені та підкуплені агенцією.

Понад 353 тисячі українських біженців мешкає в Чехії, за даними ООН
Понад 353 тисячі українських біженців мешкає в Чехії, за даними ООН

Зазначимо, що місяць тому проєкт Радіо Свобода «Ти як?» описував інший вид шахрайства, з яким зіштовхнулися українські біженці: проблеми з житлом.

Редакція розповіла, зокрема, історію біженки Катерини, з якої за одне й те саме помешкання вимагали орендну плату одразу дві фірми. Одна з них тепер погрожує жінці судом. Ми розбиралися, як українцям убезпечити себе від такого і чи взагалі можливо було уникнути шахрайства.

За даними УВКБ ООН нині в Чехії офіційно зареєстровано понад 353 тисячі українських біженців.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG