Доступність посилання

ТОП новини

Під Ростовом звели нову військову базу, яку можуть використовувати для забезпечення бойових частин РФ – «Схеми»


Нову базу розгорнули між виправною колонією та двома недобудованими загальноосвітніми навчальними закладами
Нову базу розгорнули між виправною колонією та двома недобудованими загальноосвітніми навчальними закладами

Російські військові побудували нову базу у місті Новочеркаськ під Ростовом на Дону, за 200 км від лінії фронту, у травні 2024 року – про це свідчать супутникові знімки Planet Labs, які отримали «Схеми» (проєкт Радіо Свобода).

Відповідно до зображень з супутника, нову військову базу російські армійці розгорнули між виправною колонією та двома недобудованими загальноосвітніми навчальними закладами, на місці іншого закинутого військового об'єкта – школи кухарів №195 «Сил громадянської оборони» Росії, яку закрили у 2011 році.

Утім, минулого літа, після дванадцяти років затишшя, на закинутій території колишньої військової школи почались зміни.

Згідно з супутниковими знімками Planet Labs, які отримали «Схеми», перша військова техніка з'явилася тут ще наприкінці серпня 2023 року: на території об'єкта припаркували з півсотні військових вантажних машин та розгорнули з десяток наметів. Відтоді, за майже рік, база збільшилася утричі.

Проаналізувавши супутникові знімки, отримані журналістами «Схем», військовий експерт Михайло Жирохов, визначив тип військового об'єкта. На його думку, це, ймовірно, база матеріально-технічного забезпечення Збройних сил РФ, адже там розташована лише вантажна та допоміжна техніка.

«Ми бачимо велику кількість вантажівок у кольорах військової техніки. Ні танків, ані БТР-ів супутник не фіксує, тому з високою ймовірністю – це одна з військових частин матеріально-технічного забезпечення», – каже Жирохов.

Як встановили «Схеми», ця база в Новочеркаську може належати до 100-го військового полку матеріально-технічного забезпечення Збройних сил РФ.

Нове місце дислокації 100-го окремого полку матеріально-технічного забезпечення ЗС РФ у Новочеркаську
Нове місце дислокації 100-го окремого полку матеріально-технічного забезпечення ЗС РФ у Новочеркаську

100-й полк РФ

100-й військовий полк матеріально-технічного забезпечення створили у 2014 році, коли Міністерство оборони РФ очолював Сергій Шойгу.

Серед завдань полку – доставка військових вантажів у зону бойових дій та ліквідація техногенних катастроф, пожеж та паводків.

Згідно з повідомленнями російських пропагандистських мовників, зокрема телеканалу Міноборони РФ «Звезда», в армії РФ цей полк називають «армійським спецпідрозділом МНС». Він один такого типу.

100-й полк МТЗ в минулому вже потрапляв у фокус «Схем».

У листопаді 2022 року журналісти Радіо Свобода викрили колишнього командира полку, Сергія Сафонова, у причетності до вбивства мирних мешканців під час відступу російської армії з-під Ізюма на Харківщині у вересні 2022 року. Тоді, згідно з перехопленим дзвінком російського військового, Сафонов, ймовірно, зарізав літню жінку, а його підлеглий застрелив її чоловіка, що стало приводом для розслідування самими російськими правоохоронцями.

Донедавна 100-й полк базувався у селищі Калінінець Московської області, але з початку серпня 2023 року, як виявили «Схеми», деякі з його підрозділів могли почати перекидати під Ростов, до Новочеркаська.

З Підмосков'я до Ростовської області

Про можливу часткову передислокацію 100-го військового полку з Підмосков'я до Ростовської області, ближче до лінії фронту, може свідчити зміна геолокації телефонів кількох його військовослужбовців.

Журналістам «Схем» вдалось зафіксувати на території нової військової бази в Новочеркаську мобільний телефон Андрія Полухіна, одного з офіцерів 100-го полку. У витоках з російських баз даних Полухін зазначений як «заступник керівника підрозділом» та «командир».

Ще один офіцер 100-го полку, телефон якого «Схеми» помітили на місці нової військової бази в Новочеркаську – Дмитро Дубовик. Згідно з витоками з російських баз даних, він має звання капітана.

Засвітився у Новочеркаську й телефон Матвія Шокурова. Відповідно до російських баз даних, він прописаний в районі постійного розташування цього полку під Москвою, так само як Полухін і Дубовик. Втім, від початку липня телефон Шокурова передає сигнал в місці нової військової бази під Ростовом.

Матвій Шокуров
Матвій Шокуров

Шокуров, за даними сервісу GetContact, підписаний в телефонах інших абонентів зокрема, як «Матвей Заправщик». Заправка паливом військової техніки входить до задач підрозділів матеріально-технічного забезпечення.

«Схеми» додзвонилися цим військовослужбовцям. Шокуров підтвердив, що його підрозділ перекинули до Новочеркаська. Дубовик цю інформацію ані підтвердив, ані заперечив. Полухін сказав «Схемам», що не перебуває у Новочеркаську.

Ще влітку 2014 року Новочеркаськ став місцем тилового базування для бойових підрозділів РФ, які воювали в Донецькій та Луганській областях, каже український військовий експерт Михайло Жирохов. А від літа 2015 року, за його словами, у місті дислокується й командування першого та другого корпусів армії РФ.

Зокрема нині у Новочеркаську дислокується «Шторм Z». Це де-факто штрафний батальйон, який, згідно з положенням Міноборони РФ «про штурмові роти Z», здебільшого формується зі злочинців, яких набирають у виправних колоніях Росії.

Жирохов каже, що з часом роль Новочеркаська, як місця тилового призначення армії РФ, лише зміцнилася.

«Після лютого 2022 року росіяни просто масштабували всю логістику в цьому регіоні. Тим більше, що тимчасові бази, наприклад у Луганську, після отримання далекобійної зброї (Україною – ред.) опинились в зоні досягнення Сил оборони України. Тому на тлі заборони ударів західної зброї по території РФ, цей процес набув ще більших масштабів, що ми можемо побачити на цьому прикладі, коли полк забезпечення перекидають не ближче до зони бойових дій, а в зону, де його буде важко дістати без далекобійної зброї», – пояснив Жирохов.

Згідно з інформацією DeepStateMap, від зони бойових дій на території України до нової дислокації 100-го полку МТЗ РФ під Ростовом – приблизно 200 км. Можливості українських військових атакувати на таку відстань без залучення західної зброї наразі обмежені.

  • Зображення 16x9

    Кирило Овсяний

    Журналіст-розслідувач проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми» з 2021 року. Почав співпрацю у 2019 році з проєкту «Схеми в регіонах». Автор розслідувань пов’язаних з викриттям корупції та воєнних злочинів.

    Фіналіст премії «MezhyhiryaFest 2022» за розслідування «Туреччина купує в Росії українське зерно з окупованих територій? «Схеми» знайшли докази», в якому на основі супутникових знімків, інформації з системи Marine Traffic та джерел в окупованому Криму показав повний шлях суден з українським зерном через Крим до портів Туреччини.

    Переможець The 2023 Planet Purpose Award у номінації Strive for Openness за серію матеріалів про масові поховання цивільних у Маріуполі, які з’явились там внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну.

    Також є лауреатом національної премії «Честь професії 2023» в номінації «Найкраща аналітика» за участь у роботі над спільним проєктом Радіо Свобода «Мапа військових об’єктів Криму».

  • Зображення 16x9

    Георгій Шабаєв

    Журналіст-розслідувач проєкту Радіо Свобода «Схеми».

    Народився у 1997 році у Харкові. У 2014 році вступив до Інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, де здобув ступінь бакалавра за напрямом «онлайн журналістика», а згодом - магістра за напрямом «правова журналістика».

    Лауреат проєкту Премії імені Георгія Ґонґадзе та видання The Ukrainians «30 до 30: Хто творить майбутнє українських медіа» (2021 рік).

    Номінант премії міжнародного конкурсу European Press Prize з розслідуванням «Український суддя з російським паспортом» в категорії The Investigative Reporting Award 2023.

    Фіналіст «Національного конкурсу журналістських розслідувань і репортажів» (2020, 2022, 2023).

    Фіналіст конкурсу «Честь професії» (2022, 2023).

Форум

XS
SM
MD
LG