Доступність посилання

ТОП новини

РФ використовує в Криму п’ять аеродромів, робота двох зведена до мінімуму – Плетенчук


За словами Дмитра Плетенчука, два аеродроми вже не мають навантаження, яке було на початку повномасштабного вторгнення, через те, що «були втрачені одиниці»
За словами Дмитра Плетенчука, два аеродроми вже не мають навантаження, яке було на початку повномасштабного вторгнення, через те, що «були втрачені одиниці»

Росія використовує в окупованому Криму п’ять аеродромів, два з них були вражені українськими військовими, що звело їхню діяльність до мінімуму, заявив речник ВМС України Дмитро Плетенчук.

«Росія використовує аеродроми в окупованому Криму за призначенням. Використовує щонайменше п’ять аеродромів», – сказав він в ефірі українського національного телемарафону.

За його словами, два із зазначених аеродромів вже не мають навантаження, яке було на початку повномасштабного вторгнення, через те, що «були втрачені одиниці».

«Фактично зведено до мінімуму діяльність двох із п’яти аеродромів. Можна було б задіяти і більше аеродромів. У Криму в принципі багато таких об’єктів, але використовують ці», – сказав Плетенчук.

26 липня Генштаб ЗСУ підтвердив, що підрозділи ракетних військ у взаємодії з іншими складовими Сил оборони в рамках єдиного задуму завдали удару по аеродрому Саки. Пізніше низка телеграм-каналів заявила про ураження двох Су-30СМ. Російська влада інформацію не коментувала.

Проєкт Радіо Свобода «Схеми» опублікував супутникові знімки аеродрому після удару. На кадрах за 28 липня видно, що на одній із частин аеродрому, де базувалися літаки Су-30, з’явилися темні плями, які можуть свідчити про пожежу та вибухи.

Військовий аеродром Саки в Новофедорівці вже кілька разів зазнавав ракетних ударів. Там базується 43-й винищувальний авіаційний полк, що підтримує російські війська на півдні України, на озброєнні якого перебувають бомбардувальники Су-24 і винищувачі Су-30.

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. В інтерв’ю Радіо Свобода в серпні минулого року очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника. За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

Форум

XS
SM
MD
LG