Доступність посилання

ТОП новини

Похвалили за Курськ та не ухвалювали спільних рішень по ударах по Росії – результати зустрічі міністрів у Брюсселі


Верховний представник ЄС із питань безпеки та зовнішньої політики Жозеп Боррель і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Брюссель, 29 серпня 2024 року
Верховний представник ЄС із питань безпеки та зовнішньої політики Жозеп Боррель і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Брюссель, 29 серпня 2024 року

У Брюсселі 29 серпня відбулася перша після літніх канікул зустріч міністрів закордонних справ Євросоюзу, до якої також приєднався очільник МЗС України Дмитро Кулеба. Верховний представник ЄС із питань безпеки та зовнішньої політики Жозеп Боррель після завершення засідання повідомив, що чимало країн підтримали операцію України у Курську.

«Контрнаступ України, Курська операція, завдали удару по наративу Путіна. Україна виявила стратегічну зухвалість і зробила наратив Путіна про спецоперацію абсолютно марним. Багато держав-членів висловили підтримку Курській операції як частині невід’ємного права України на самооборону відповідно до Статуту ООН», – розповів Жозеп Боррель.

Що ж до питання про дозвіл бити вглиб Росії західною зброєю, яке на цій зустрічі вперше стало предметом загального обговорення, Жозеп Боррель повідомив, що спільного рішення щодо цього ухвалювати наразі не будуть.

«Головним чином висновок полягає в тому, що це національне рішення, країни-члени хочуть залишити його як національне рішення, і кожна з них ухвалюватиме рішення, яке вважає за потрібне. Деякі країни-члени не надсилають жодної зброї, жодних снарядів чи ракет. Тому це не може бути рішенням, у якому вони можуть брати практичну участь. Інші сказали – добре, це наше рішення, ми вирішуватимемо, що робити, відповідно до нашого внутрішньополітичного рішення. Тому це не рішення на європейському рівні», – пояснив Жозеп Боррель.

Український міністр Дмитро Кулеба написав у соцмережі Х, що Україна працюватиме окремо з різними країнами з цього питання, а також долучить інших партнерів. «Я вітаю намір низки країн-членів ЄС відгукнутися на заклик України і виступати у своїх двосторонніх діалогах з іншими членами коаліції за зняття обмежень на застосування зброї по всіх легітимних військових цілях у Росії», – написав Кулеба.

Форум

XS
SM
MD
LG