Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі суд заочно засудив радника Тихановської Вячорку до 20 років колонії


Крім закликів до захоплення влади, Вячорку визнали винним ще за чотирма статтями Кримінального кодексу Білорусі
Крім закликів до захоплення влади, Вячорку визнали винним ще за чотирма статтями Кримінального кодексу Білорусі

Мінський міський суд заочно призначив старшому раднику з міжнародних відносин білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської Франаку Вячорці 20 років колонії посиленого режиму у справі про заклики до захоплення влади. Про це повідомила пресслужба Генпрокуратури Білорусі.

Крім закликів до захоплення влади, Вячорку визнали винним ще за чотирма статтями Кримінального кодексу Білорусі: змова з метою захоплення влади, організація масових заворушень, створення «екстремістського формування», наклепи на Олександра Лукашенка.

Раніше повідомлялося, що Слідчий комітет Білорусі відкрив щодо політика спецпровадження: йому інкримінували дев’ять кримінальних статей, у тому числі держзраду і дискредитацію Білорусі.

Крім позбавлення волі, Вячорці призначили штраф 60 тисяч рублів (18 340 доларів).

Вячорка, коментуючи винесений йому вирок, написав у своєму фейсбуці, що суд відмовив йому у проханні бути присутнім на засіданні через відеозв’язок.

«Якщо коротко, то не дозволили мені бути на судовому процесі над собою [по відеозв’язку] і не дали ознайомитися зі справою. Кажуть: повертайся до Мінська. Принаймні адвоката призначили. Я, звичайно, написав їй відразу, і вона почала таку ж пісню: каже: повертайся до Мінська», – зазначив він.

У коментарі виданню «Позірк» Вячорка заявив, що таким вироком «Лукашенківський «суд» високо оцінив його роботу.

«Вони дали максимум, що було передбачувано. Безперечно, я буду оскаржувати це рішення, домагатися його скасування. Я вірю, що всі співучасники – суддя, прокурор та інші – понесуть відповідальність у свій час», – сказав він.

Суд над радником Тихановської розпочався 31 травня.

Франак Вячорка – відомий у Білорусі опозиційний громадський діяч, журналіст і медіаексперт. На президентських виборах 2006 року він входив до штабу кандидата-опозиціонера Олександра Мілінкевича. У жовтні 2020 року приєднався до команди Світлани Тихановської як її радник з міжнародних відносин.

«Спеціальне провадження» – термін, яким у білоруському законодавстві позначають провадження щодо обвинувачених, які перебувають за межами країни. У них можуть конфіскувати майно, а також позбавити їх білоруського громадянства.

Так, у березні 2023 року суд у Білорусі заочно засудив до 15 років колонії Світлану Тихановську, а Павла Латушка – до 18 років колонії у «справі Координаційної ради». По 12 років колонії отримали Ольга Ковалькова, Сергій Дилевський і Марія Мороз. Їх визнали винними, зокрема, у змові з метою захоплення влади, створенні екстремістського формування і керівництві таким формуванням.

Читайте також: Лукашенко заявив, що братиме участь у президентських виборах у Білорусі 2025 року

Форум

XS
SM
MD
LG