Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International вимагає від Азербайджану звільнити критиків влади


Бахруз Самадов (на фото) є одним із кількох активістів і науковців, затриманих азербайджанською владою впродовж останніх місяців
Бахруз Самадов (на фото) є одним із кількох активістів і науковців, затриманих азербайджанською владою впродовж останніх місяців

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International засудила хвилю затримань і переслідування критиків азербайджанської влади, а також закликала до негайного звільнення політичного аналітика Бахруза Самадова, якого звинувачують у державній зраді. Правозахисна група у своїй заяві наголосила, що переслідування відбулися напередодні парламентських виборів і на тлі мирних переговорів із давнім ворогом Вірменією.

«Напади на журналістів та активістів є нічим іншим, як спробою змусити замовкнути інакодумців та придушити свободу вираження поглядів, особливо тих, хто виступає за мир із Вірменією. Не можна ігнорувати тривожні нові арешти та затримання, спрямовані проти критиків уряду», – цитує Amnesty свою дослідницю із проблем Південного Кавказу Наталію Нозадзе.

Дослідниця Amnesty зазначила, що Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) і спостерігачі Парламентської асамблеї ОБСЄ описали голосування в Азербайджані цього місяця як проведене в «невільному політичному та правовому середовищі».

Правозахисниця вказує на арешт минулого місяця Бахруза Самадова, активіста та докторанта за кордоном, за ймовірну «державну зраду» через «критичні статті про політику Азербайджану щодо Нагірного Карабаху та зв’язки з вірменськими активістами», що, за її словами, «віддзеркалює липневий арешт захисника національної меншини талишів Ігбала Абілова, також звинуваченого в «державній зраді».

Обидва активісти нині перебувають під вартою в очікуванні судового процесу.

23 серпня суд у столиці Азербайджану Баку відправив Самадова під варту щонайменше на чотири місяці за звинуваченням у державній зраді, він відкидає ці звинувачення.

Самадов критично ставився до військової операції в регіоні Нагірного Карабаху, де в 2023 році Азербайджан відновив контроль над територією, яку десятиліттями утримували етнічні вірмени, підтримувані Єреваном.

Центральна виборча комісія Азербайджану раніше цього тижня оголосила, що владна партія президента Ільгама Алієва «Новий Азербайджан» отримала 68 зі 125 місць у новому парламенті під час голосування 1 вересня. На виборах фіксувалися численні повідомлення про фальсифікації та інші порушення.

Форум

XS
SM
MD
LG