Доступність посилання

ТОП новини

Партія Алієва перемогла на виборах парламенту Азербайджану


Підрахунок голосів на виборах до парламенту Азербайджану, 1 вересня 2024 року
Підрахунок голосів на виборах до парламенту Азербайджану, 1 вересня 2024 року

Президентська партія «Новий Азербайджан» отримує 68 зі 125 місць за підсумками виборів до парламенту країни, повідомила ЦВК Азербайджану після опрацювання майже всіх протоколів, передають місцеві ЗМІ.

Ще 44 мандати отримають самовисуванці, які мають провладну позицію. 12 місць отримають представники невеликих партій, які також підтримують уряд. До парламенту пройшов лише один опозиційний кандидат, Еркін Гадірлі від «Республіканської альтернативи».

Найбільша опозиційна партія, «Народний фронт Азербайджану», всьоме бойкотувала «урядовий маскарад фальсифікованих виборів». Інша опозиційна партія, «Мусават», узяла участь у виборах уперше за 15 років і не отримала жодного місця. Її лідер Аріф Гаджили сказав, що партія не вірить у чесність виборів, але вирішила взяти участь, щоб «активізувати політичну атмосферу в країні».

Під час голосування, за твердженнями представників партії «Мусават», вони зафіксували масові порушення у вигляді «каруселей» – коли одні й ті ж виборці голосують на кількох дільницях.

За інформацією ЦВК Азербайджану, за парламентськими виборами спостерігали представники 50 організацій. Найбільше спостерігачів надіслала Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), яка має опублікувати свою попередню оцінку виборів пізніше 2 вересня.

Явка склала, за даними ЦВК, 37,3%. Парламентські вибори стали першими після того, як Азербайджан повернув контроль над Нагірним Карабахом, після чого регіон залишили понад 100 тисяч вірмен. Президентські вибори, які відбулися достроково в лютому 2024 року, із результатом понад 92% виграв Ільхам Алієв. Він перебуває при владі вже понад 20 років, владу йому передав батько, Гейдар Алієв.

Цьогорічні вибори відбулися за умов масових арештів журналістів, правозахисників та активістів.

Форум

XS
SM
MD
LG