Доступність посилання

ТОП новини

Путін заявив, що Москва готова включитися в мирний процес між Азербайджаном і Вірменією


Президент Росії Володимир Путін (ліворуч), президент Азербайджану Ільгам Алієв (праворуч) і його дружина Мехрібан Алієва, Баку, 19 серпня 2024 року
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч), президент Азербайджану Ільгам Алієв (праворуч) і його дружина Мехрібан Алієва, Баку, 19 серпня 2024 року

Президент Росії Володимир Путін після переговорів з президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим у Баку 19 серпня заявив, що Москва готова долучитися до процесу підписання мирного договору між Азербайджаном і Вірменією на основі тристоронніх угод, досягнутих після 44-денної війни між двома державами у 2020 році.

«Ми також готові сприяти делімітації і демаркації [азербайджансько-вірменського] кордону, оскільки ми маємо відповідні документи ще з радянських часів; розблокувати транскордонні шляхи; налагодити гуманітарні контакти», – сказав Путін, підкресливши, що «стабільний мир на Південному Кавказі відповідає глибинним інтересам усіх народів регіону».

У свою чергу, Алієв заявив, що «дуже задоволений» поточним станом російсько-азербайджанських відносин.

Путін прибув до Баку з дводенним офіційним візитом 18 серпня.

Його візит відбувається в той час, коли Азербайджан і Вірменія ведуть переговори щодо мирного договору.

Більшість території Нагірного Карабаху, який, відповідно до міжнародного права є частиною Азербайджану, впродовж понад трьох десятиліть контролювалася етнічними вірменами. 19 вересня 2023 року Азербайджан повністю повернув регіон під свій контроль. Після цього впродовж кількох днів Нагірний Карабах залишили десятки тисяч вірмен, які там жили.

Відколи Баку відновив контроль над сепаратистським регіоном, відносини між Росією і Вірменією стали напруженими. Єреван звинуватив Москву в невиконанні своїх зобов’язань після того, як російські війська, дислоковані в Нагірному Карабасі в рамках угоди про припинення вогню від листопада 2020 року, не реагували на наступ Баку у вересні 2023-го.

Влада Вірменії поки не реагувала на коментарі Путіна в Баку, тоді як Гагік Мелконян, депутат, який представляє владну партію «Громадянський договір», відкинув їх. Він заявив, що російський лідер приїхав до Баку, щоб обговорити з Алієвим подальші антивірменські дії.

«Вони віддали Карабах Баку і тепер нагадують їм, що Баку в боргу перед ними за це, – сказав Мелконян вірменській службі Радіо Свобода. – Тож я особисто нічого хорошого від цієї зустрічі не чекаю».

Форум

XS
SM
MD
LG