Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки Нормандії: Зеленському аплодували, а Макрон подякував «українському народу»


Президенти України, США та Франції – Зеленський, Байден і Макрон – під час церемонції до 80-річчя висадки у Нормандії союзників антигітлерівської коаліції. Франція, 6 червня 2024 року
Президенти України, США та Франції – Зеленський, Байден і Макрон – під час церемонції до 80-річчя висадки у Нормандії союзників антигітлерівської коаліції. Франція, 6 червня 2024 року

Лідери найбільших країн Заходу 6 червня взяли участь у ювілейних заходах, присвячених 80-річчю висадки під час Другої світової війни на півночі Франції військ антилітлерівської коаліції: американських, канадських та британських солдатів під час Другої світової війни.

У «День Д» вшанують пам'ять солдатів, які у 1944 році в Нормандії відкрили другий фронт і посприяли перемозі над нацистською Німеччиною.

Цього року на церемонії були присутні лідери низки держав, зокрема президент Франції Емманюель Макрон, президент США Джозеф Байден, король Великої Британії Чарльз ІІІ, принц Уельський Вільям, премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо, федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Польщі Анджей Дуда, президент Чехії Петр Павел, президент Італії Серджо Маттарелла, премʼєр-міністерка Данії Метте Фредеріксен, премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере, премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте та президент Європейської ради Шарль Мішель.

Очільника Росії Володимирп Путіна через агресивні дії щодо України до Нормандії не запрошують із 2019 року.

Володимира Зеленського, президента України, яка третій рік стримує повномасштабну агресію Росії, у Нормандії зустріли оплесками.

Голосу Америки зібрав інформацію про урочистості в Нормандії, під час яких проблема війни в Європі, яку веде Росія проти України, стала головною темою обговорення лідерів країн союзників.

Під час церемонії та заходів до 80-річчя висадки військ антигітлерівської коаліції у Франції світові лідери прирівняли російську війну проти України до Другої Світової війни, яку розв’язала нацистська Німеччина під проводом Адольфа Гітлера.

До Європи повернулася війна – Макрон

Президент Франції Емманюель Макрон наголосив, що все, за що боролися західні демократії в часи Другої світової війни «знову ставиться під сумнів», бо до Європи повернулася війна.

Макрон, не називаючи імені Путіна, вказав на намагання «змінювати кордони силою, або переписувати історію».

Президент Франції Емманюель Макрон
Президент Франції Емманюель Макрон

Натомість, президент США Джо Байден прямо вказав на агресію проти України, і назвав Володимира Путіна «тираном».

Здатися тим, хто залякує, це просто немислимо
Джо Байден

«В Україну вдерся тиран, який прагне панування. Українці воюють з надзвичайною мужністю, потерпають від великих втрат, але ніколи не відступають», – заявив Байден.

Він запевнив: «Сполучені Штати, НАТО і коаліція з понад 50 держав міцно стоять з Україною».

«Автократи світу уважно спостерігають за тим, що відбувається в Україні, щоб побачити, чи дозволимо ми цій незаконній агресії відбутися без протидії. Ми не можемо цього допустити, здатися тим, хто залякує, схилятися перед диктаторами – це просто немислимо», – додав американський президент.

Джо Байден виступає на церомонії до Дня висадки союзників у Нормандії під час Другої світової війни
Джо Байден виступає на церомонії до Дня висадки союзників у Нормандії під час Другої світової війни

Хоча в часи Другої Світової війни Радянський Союз був членом антигітлерівської коаліції, а Росія вважає себе спадкоємицею СРСР, на цю церемонію російського президента не запросили через війну проти України.

Натомість Емманюель Макрон заявив, що присутність президента України Володимира Зеленського засвідчує наміри «бути гідними тих, хто тут висаджувався».

«Дякую українському народу за його відвагу, за його прагнення до свободи. Ми тут, і ми не відступимо», – запевнив французький президент.

Президент Зеленський у відповідь на запитання журналістів, чи хотів би він висадки союзників в Україні, як в Нормандії 1944 року, сказав, що «сподівається».

Нармандія, Франція. 6 червня 2024 року
Нармандія, Франція. 6 червня 2024 року

Раніше президент Владімір Путін брав участь у церемоніях на честь річниць висадки в Нормандії, зокрема на її 70-річчя 2014 року.

Тоді, одразу після російської окупації Криму і на тлі бойових дій в Донецькій та Луганській областях, були започатковані чотиристоронні зустрічі в так званому Номадському форматі за участю України, Росії та Франції і Німеччини, які відігравали посередницьку роль у втіленні Мінських угод.

Мінський процес так ніколи і не досягнув головних домовленостей, бо Росія відмовлялася виконувати зобов’язання про відновлення українського суверенітету над окремими частинами Донецької та Луганської областей, і про виведення звідти підтримуваних Росією збройних формувань.

«Кордони неможливо змінювати силою» – спільна заява урядів

З нагоди 80-річчя висадки у Нормандії уряди США, Британії, Канади, Австралії, Бельгії, Данії, Чехії, Греції, Італії, Люксембурга, Монако, Нідерландів, Нової Зеландії, Німеччини, Норвегії, Польщі, Словаччини та України підписали спільну заяву, в якій вшанували «жертви усіх тих, хто звільнив Європу від гніту».

Далі підписанти виокреслили засадничі цінності, яких вони дотримуються:

Наша спільна мета – захистити та зберегти мир
заява урядів
  • «Перше, ми підтримуємо територіальну цілісність суверенних держав. Кордони неможливо змінювати силою.
  • Друге, ми відкидаємо застосування сили як засобу вирішення суперечок. Наш Альянс і наші партнерства є суто оборонними і не становлять жодної форми загрози безпеці іншої держави. Наша спільна мета – захистити та зберегти мир.
  • Третє, ми поважаємо вільне право всіх держав вибирати свої відносини у сфері безпеки та право бути чи не бути частиною альянсів. Це вираження національного суверенітету та бажання безпеки та стабільності, які ми всі поділяємо.

Лідери держав на церемонії уряду Канади з нагоди 80-ї річниці «Дня Д» на Джуно-Біч, у Курсель-сюр-Мер. Нормандія, Франція, 6 червня 2024 року
Лідери держав на церемонії уряду Канади з нагоди 80-ї річниці «Дня Д» на Джуно-Біч, у Курсель-сюр-Мер. Нормандія, Франція, 6 червня 2024 року
  • Четверте, ми зобов’язуємося поважати права людини та основні свободи, включаючи свободу думки, совісті, релігії чи переконань, для всіх без різниці.
  • П’яте, ми підтримуємо права всіх людей на вільне визначення свого політичного статусу в силу свого права на самовизначення відповідно до міжнародного права.

Президент Франції Еммануель Макрон (праворуч) та Президент України Володимир Зеленський (2 справа) з дружинами на церемоні з нагоди 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії. Франція, 6 червня 2024 року
Президент Франції Еммануель Макрон (праворуч) та Президент України Володимир Зеленський (2 справа) з дружинами на церемоні з нагоди 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії. Франція, 6 червня 2024 року
  • Шосте, ми сприяємо доступу всіх людей до надійних новин та інформації, а також до відкритого, безпечного та надійного цифрового інформаційного середовища. Захист вільної, незалежної та плюралістичної журналістики та ЗМІ має важливе значення для досягнення цієї мети.
  • Сьоме, ми виступаємо за мирний економічний обмін, зв’язки між людьми та міжнародну співпрацю для сприяння безпеці та процвітанню в Європі та за її межами.

Парашутист прибуває під час гри музикантів французького флоту в Омаха-Біч з нагоди 80-ї річниці висадки союзників в Нормандії. Франція, 6 червня 2024 року
Парашутист прибуває під час гри музикантів французького флоту в Омаха-Біч з нагоди 80-ї річниці висадки союзників в Нормандії. Франція, 6 червня 2024 року

Ці універсальні принципи є основою нашої спільної відданості миру та безпеці. З часів Другої Світової війни вони були наріжним каменем альянсу між Сполученими Штатами, Канадою та європейськими країнами – і давно створеного глобального партнерства. Сьогодні вони залишаються в центрі нашої взаємодії зі світом, оскільки ми прагнемо підтримувати глобальні норми, пропагувати цінності та підтримувати сталий розвиток для всіх. Вони скеровують нас у наших зусиллях підтримувати Україну, щоб вона захистилася від російської агресивної війни стільки, скільки потрібно для відновлення миру в Європі».

  • Висадка в Нормандії, також відома як «День Д» (D-Day), відбулася 6 червня 1944 року. Це одна з ключових подій Другої світової війни.
  • Війська союзників, зокрема Великої Британії, США, Канади, висадилися на узбережжі Нормандії, яка була окупована гітлерівськими нацистами, як і вся Франція.
  • Це дало змогу розпочати масштабний наступ у Західній Європі, що посприяло поразці та призвело до капітуляції нацистської Німеччини в травні 1945 року.
  • Під час висадки сюзницьких військ у Нормандії (операція «Оверлорд») загинуло майже 57 тисяч солдатів, 155 тисяч отримали поранення, 18 тисяч зникли безвісти.
  • З німецького боку нараховують 200 тисяч загиблих.

Історики стверджують, що успіх цієї операції забезпечив небачений героїзм солдатів.

Більше про це читайте тут:

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG