Доступність посилання

ТОП новини

Франція передасть Україні винищувачі Mirage 2000 – Макрон


Крім того, Франція проведе навчання для українських пілотів
Крім того, Франція проведе навчання для українських пілотів

Франція передасть Україні винищувачі Mirage 2000 і проведе відповідні навчання для українських пілотів у рамках нової військової співпраці з Києвом для протидії російському вторгенню, повідомив французький президент Емманюель Макрон.

За його словами, пропонується навчити 4500 українських військових.

В інтерв’ю телеканалам TF1 і France 2 Макрон наголосив, що бойові літаки «дозволять Україні захистити свою землю і свій повітряний простір». Він не уточнив, скільки винищувачів планують передати.

«Завтра ми розпочнемо нову співпрацю й оголосимо про передачу Україні винищувачів Mirage 2000-5 французького виробника Dassault і навчатимемо українських пілотів у Франції», – сказав Макрон у прямому ефірі французького телебачення.

Президент Франції виступив у день відзначення 80-ї річниці висадки союзників в Нормандії, на яке був запрошений президент України Володимир Зеленський.

У березні минулого року французька газета Figaro повідомила, що у Франція вже півтора місяця навчає українських пілотів на винищувачах Mirage 2000. Однак у Повітряних силах ЗСУ тоді повідомили, що інформація про навчання українських пілотів у Франції на винищувачах Mirage 2000 не відповідає дійсності.

Міраж 2000 – багатоцільовий одномоторний реактивний винищувач четвертого покоління.

Українські пілоти на даний час проходять навчання на американських винищувачах F-16.

За даними видання The New York Times, Україна може отримати до липня лише шість із приблизно 45 винищувачів F-16, обіцяних західними країнами. Очікується, що до літа цього року будуть готові 12 льотчиків – це менше, ніж повна ескадрилья.

Влада України неодноразово заявляла, що поява західних винищувачів в Україні може змінити ситуацію на полі бою, адже Росія має «повну перевагу в небі» на окупованих територіях.

Форум

XS
SM
MD
LG