Доступність посилання

ТОП новини

Дивна «клешня» під Кураховим: РФ потрібні ворота на Покровськ та Запоріжжя


Евакуація цивільних з Курахового, який обстрілює російська армія. Осінь, 2024 року
Евакуація цивільних з Курахового, який обстрілює російська армія. Осінь, 2024 року

Курахівський напрямок став найгарячішим упродовж поточного тижня; війська РФ наблизилися до адміністративних меж самого міста. Яка тактика приносить успіх військам агресора, для чого їм окупація Курахового і якими перевагами можуть скористатися оборонці міста – пояснюють Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

З понеділка 14 жовтня до четверга 17 жовтня Курахівський напрямок став найгарячішою ділянкою фронту. Тут російські війська здійснили 189 атак, свідчить статистика Генштабу ЗСУ. Для порівняння: на Покровському напрямку нарахували 131 штурм.

«Клешня» та просування

Особливістю театру бойових дій тут стала «клешня» – вклинення агресора в оборону ЗСУ на східному фланзі оборони Курахового.

Воно почала рости з окупацією селища міського типу Гостре 21 вересня убік села Острівське.

16 жовтня – з окупацією села Острівське – «клешня» простягнулася більше, ніж на 4 км на північний захід і сягнула, фактично, адміністративних меж міста Курахове. Таке просування було успішним, у тому числі, завдяки перевазі військ агресора у живій силі, наголосили у DeepState.

Так виглядає на мапі проєкту DeepState просування військ РФ від селища Гостре до села Острівське на околицях Курахового
Так виглядає на мапі проєкту DeepState просування військ РФ від селища Гостре до села Острівське на околицях Курахового
Перевага в піхоті, техніці та артилерії дає про себе знати
DeepState

«Триває постійна робота по знищенню ворога, але чисельна перевага в піхоті, техніці та артилерії дає про себе знати. Битва триває...», – констатували аналітики.

Для знищення таких просувань, неодноразово наголошували військові експерти, необхідно залучати додаткові резрви. Як показує досвід битв за Авдіївку та Вугледар, подібні «клешні» так і не були знищені і у підсумку спричиняли проблеми з постачанням ЗСУ та напівоточення населених пунктів.

Курахове. 8 жовтня 2024 року
Курахове. 8 жовтня 2024 року

16 жовтня у DeepState відзначили просування окупантів у селищі Цукурине на південь до Курахового (убік села Ізмайлівка).

18 жовтня у DeepState повідомили про просування у Максимільянівці на північний захід убік Курахового. Станом на 17 жовтня від краю «червоної зони», що перебувала під контролем російських військ, до околиць міста лишалося трохи більше 2 км.

Тактика військ РФ

Авіація

Традиційно війська РФ, як і на інших ділянках фронту, використовують перевагу в авіації та завдають ударів керованими авіабомбами як по фортифікаціях ЗСУ, так і по цивільній забудові міст і сіл.

Від 14 по 16 жовтня (за статистикою Генштабу ЗСУ) війська РФ тричі завдали авіаударів в район міста Курахове; двічі били в район села Богоявленка (розташоване за майже 12 км на південь від Курахового).

Механізовані штурми

На Курахівському напрямку російські війська рухаються колонами, а до механізованих штурмів почали залучати чималу кількість піхоти, повідомив в ефірі Свобода.Ранок (проєкт Радіо Свобода) Назар Войтенков, в.о пресофіцера 33-ї ОМБр.

А 17 жовтня в районі села Костянтинівка позиції 79-ої окремої десантно-штурмової Таврійської бригади атакували 32 одиниці бронетехніки з десантом.

У підсумку десантники знищили 11 бронемашин з десантом, 3 танки і 36 військовослужбовців російських військ, і поранили ще 37 окупантів.

У Кремлі, ймовірно, віддали наказа прискорити темпи механізованих штурмів до того, як рух важкої бронетехніки ускладнять дощі, припускають у американському Інституті вивчення війни (ISW).

Навіщо Кремлю Курахове

З військової точки зору захоплення міста може створити передумови для:

  • Створення плацдарму для накопичення особового складу та засобів вогневого впливу для подальшого руху на північ, аби завдати удару по південному флангу оборони Покровська. Відстань між цими містами напрямки – близько 30 км. Проте тут на шляху окупантів перебуватиме природна водна перепона – Курахівське водосховище;
  • Створення плацдарму для можливого руху убік Запорізького напрямку. Саме через Курахове проходить траса Н-15 «Донецьк –Запоріжжя», що може покращити постачання військ РФ;
  • Російські бомбардувальники розширять зону ураження керованими та некерованими авіабомбами за рахунок маневрів у районі підконтрольного Кремлю міста (до прикладу, українські військові неодноразово розповідали Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода) про спостереження за такими маневрами російської авіації над тимчасово окупованим Бахмутом);
  • Розшириться зона ураження для екіпажів fpv-дронів;
  • Зросте зона покриття російських засобів радіоелектронної розвідки та боротьби.

З політичної точки зору захоплення українського міста дасть змогу Кремлю говорити про досягнення політичних цілей війни – наближення до адміністративних кордонів Донецької області.

Курахове. Наслідки російських обстрілів цивільної інфраструктури. Донеччина, 30 серпня 2024 року
Курахове. Наслідки російських обстрілів цивільної інфраструктури. Донеччина, 30 серпня 2024 року

Російські війська будуть прагнути захопити Курахове до Нового року, спрогнозував в ефірі Апостроф TV Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень.

«Таким чином російське командування хоче розтягнути нашу лінію оборони на Сході. І південні точки на Сході – це Курахове, Покровськ, а північна – Куп’янськ. А по центру – Торецьк. Таким чином будуть намагатися просуватися. При цьому тактика кліщів, флангових операцій буде продовжуватися. Це той класичний підхід, від якого Росія не відходить, активні піхотні штурми теж», – зауважив військовий експерт.

Переваги для оборонців міста

Оборонні операції в міській забудові нададуть ЗСУ більше переваг як у маневрах, так і в маскуванні, а також загальмують наступ агресора, зазначив Єгор Фірсов, сержант роти ударних БпЛА, в ефірі Радіо Донбас Реалії.

Ми можемо більше маневрувати, сховати техніки, працювати з БпЛА
Єгор Фірсов

«Ми можемо більше маневрувати, більше сховати техніки, більше працювати з БпЛА, розвідувальними або ударними… Є гаражі, ангари, заводи, – працювати звідти і ховатися там – це величезна перевага. Є певні місця, де артилерія тобі не страшна. Боятися треба авіаційних ракет, ракет С-300», – зауважив Фірсов.

Варто відзначити, що міста із такими промисловими зонами (Сіверськодонецьк, Лисичанськ, Бахмут, Авдіївка), попри зусилля військових, Кремлю вдалося окупувати.

Також, застерігає Єгор Фірсов, досвід показує, що у випадку окупації міста українські військові перебуватимуть у невигідному (на прикладі Авдіївки) становищі: «Виходить, що ти опиняєшся у посадці: і за тобою посадка, а перед тобою ворог, який перебуває у місті».

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

Форум

XS
SM
MD
LG