Доступність посилання

ТОП новини

Прицільна комбінована атака РФ по цивільних: у Львові є загиблі й поранені


Наслідки комбінованої атаки РФ на Львів: є загиблі й поранені
Наслідки комбінованої атаки РФ на Львів: є загиблі й поранені

Після півночі 4 вересня кілька груп безпілотників типу «Шахед» маневрували в багатьох українських областях.

о 2:55 начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко застеріг: «Загроза ударних БпЛА для столиці. На підступах до Києва працює ППО. Перебувайте в укриттях до відбою повітряної тривоги!»

Аналогічні повідомлення надходили і з інших регіонів.

Після 4:30 кілька груп крилатих ракет увійшли в повітряний простір України. Частина з них прямувала на захід.

На територію Львівщини ракети зайшли після 5-ї. А вже о 5:50 міський голова Андрій Садовий написав у своїх соцмережах: «Кинджали» на території Львова. Працює ППО. Не знімайте на відео! Залишайтесь в укритті!»

о 6:18 такі ж вказівки і застереження були для Кривого Рогу.

Львів

Удар по Львову таки не вдалося перехопити, тож РФ поцілила дуже близько від центру міста. Було два важких влучання.

Наслідки російського обстрілу, Львів, 4 вересня 2024 року
Наслідки російського обстрілу, Львів, 4 вересня 2024 року

«Є загоряння житлових будинків в районі головного вокзалу. Дві школи сьогодні навчання не розпочнуть: учні «Арніки» та 17-ї залишаються вдома. Багато вибитих вікон у районі вулиць Коновальця, Братів Міхновських, Мельника. Уточнюємо інформацію щодо постраждалих», – повідомив мер Андрій Садовий о 6:24.

Згодом Садовий уточнив, що «вже відомо про шість постраждалих унаслідок атаки на Львів». «Серед них – 10-річний хлопчик», якому медики надали необхідну допомогу.

Влада повідомила, що на деякий час перекриває для проїзду кілька вулиць у Львові. Зокрема обмежує рух на Скнилівському мості та на вулиці Коновальця, біля епіцентру вибуху. Кілька маршрутів громадського транспорту також змінили.

На 7:12 ранку стало відомо вже про 17 постраждалих: це
двоє дітей 10 та 15 років, 15 дорослих госпіталізовано в лікарні міста. «У 5 пацієнтів важкий стан», – поінформував міський голова.

За попередньою інформацією, станом на 7:30 внаслідок ворожої атаки у Львові стало відомо, що постраждало вже 19 людей. Двоє загинули, повідомив очільник Львівської ОВА Максим Козицький.

Наслідки російського обстрілу, Львів, 4 вересня 2024 року
Наслідки російського обстрілу, Львів, 4 вересня 2024 року

Медики сповістили про смерть жінки та чоловіка.
«Загиблій 50 років, вона працювала медсестрою-акушеркою у 5-й поліклініці міста Львова», поінформував Андрій Садовий.

До лікарень Першого медоб’єднання Львова каретами швидкої медичної допомоги доправили 35 пацієнтів з місць ранкових ракетних ударів по Львову 4 вересня 2024 року
До лікарень Першого медоб’єднання Львова каретами швидкої медичної допомоги доправили 35 пацієнтів з місць ранкових ракетних ударів по Львову 4 вересня 2024 року

Загроза безпілотників типу «Шахед» для Львівщини зберігалась до 7:30, о 7:45 нарешті дали відбій.

Близько 8:00 Максим Козицький написав, що кількість постраждалих внаслідок нічної атаки по Львову зросла до 23 людей, серед потерпілих – 5 дітей: «Те, що відомо станом на зараз: одна 15-річна дитина перебуває у стані середньої важкості, четверо – мають легкі ушкодження».

Місцеві жителі поблизу будинку, в який влучив російський безпілотник. Львів, 4 вересня 2024 року
Місцеві жителі поблизу будинку, в який влучив російський безпілотник. Львів, 4 вересня 2024 року

А вже за кілька хвилин стало відомо про третю загиблу. Попередньо це 14-річна дівчинка. Кількість постраждалих зросла до 34-х, повідомила кореспондентка Радіо Свобода з місця подій з посиланням на міську владу.

Рятувальник на місці удару російських безпілотників і ракет по житлових будинках Львова. 4 вересня 2024 року
Рятувальник на місці удару російських безпілотників і ракет по житлових будинках Львова. 4 вересня 2024 року

Ближче до 9-ї рятувальники знайшли четвертого загиблого, написав міський голова.

Очільник Львівської військової адміністрації Максим Козицький о 9:00 повідомив уже про 7 загиблих, серед них і діти. Одна дівчинка 9 років. «Страшна трагедія. Чорний день для нашої області», – написав він.

Станом на 10:00 стало відомо, що за останніми даними, у лікарнях міста госпіталізовано 45 поранених пацієнтів, серед них – 7 дітей, тяжких діток немає.

Поранені з місць масованих ракетних ударів по Львову 4 вересня. Розгорнуті операційні. Працюють травматологічні медичні бригади
Поранені з місць масованих ракетних ударів по Львову 4 вересня. Розгорнуті операційні. Працюють травматологічні медичні бригади

11 людей перебувають в критичному стані, повідомила Радіо Свобода медична директорка Першого медоб’єднання міста Наталія Матолінець.

Станом на 11-у годину у трьох медзакладах Львова перебувало 47 людей, які постраждали через нічну атаку ворога. Серед пацієнтів – семеро дітей з травмами середньої важкості.

Серед дорослих – щонайменше 7 перебувають у важкому стані. Медики борються за їхні життя. «Пошуково-рятувальні роботи на місцях влучань у Львові тривають. Під завалами ще можуть бути люди», написав Козицький.

На 13:00 він повідомив, що аварійно-рятувальні роботи на місцях атаки РФ завершено. Надзвичайники врятували 12 людей. На жаль, 7 львів'ян загинули. «За уточненими даними, серед них є двоє дітей – 7 та 14 років.
Постраждали 64 людини. Зокрема восьмеро дітей.»

До ліквідації наслідків було залучено понад 150 рятувальників і 38 одиниць спецтехніки.

Через нічну атаку у Львові пошкоджені щонайменше сім пам'яток архітектури місцевого значення, розповів Максим Козицький. Усі будинки є у державному реєстрі нерухомих пам'яток України, бо розташовані в історичному ареалі Львова. Окрім того ці будівлі зачислені до буферної зони ЮНЕСКО.

«Комісія з представників органів охорони культурної спадщини міста та області почне працювати на об'єктах і складати акти обстеження, щойно екстрені служби нададуть туди доступ», – додав Козицький.

Кривий Ріг

Через ворожу атаку 5 людей постраждали в Кривому Розі. Ракета влучила в об'єкт цивільної інфраструктури у центрі міста, повідомив місцевий політик Олександр Вілкул.

«Від вибухової хвилі пошкоджені понад 10 багатоповерхівок. П'ятеро постраждалих, не тяжкі. Міський штаб допомоги людям (будматеріали, заяви на матеріальну допомогу від міста) розгортається у школі №103. Працюють усі аварійні, медичні та комунальні служби», – інформує Вілкул.

Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук оприлюднив додаткові подробиці.

«Через ворожий удар у Кривому Розі пошкоджено готель. П'ятеро людей постраждали, жінки 62, 83 і 84 років, 70-річний чоловік та 10-річна дівчинка. Вона була госпіталізована до лікарні», – написав Лукашук у телеграмі.

Станом на 10:00 Олександр Вілкул написав, що масштаби ушкоджень дуже значні. Зруйновано з першого по третій поверх готель. А також постраждали 32 багатоквартирні будинки, дахи, більш ніж у тисячі квартирах вилетіли вікна та балкони. Крім того – чотири заклади освіти, цирк, Палац молоді, магазини, об'єкти бізнесу, автомобілі.

Сформовано штаб для допомоги. Рятувальні, медичні та комунальні служби працюють.

Скільки повітряних цілей збито

Згодом сили ППО повідомили, що збили 22 дрони і сім крилатих ракет «Кинджали» знищити не вдалося.

В результаті протиповітряного бою збито 29 повітряних цілей:

  • чотири крилаті ракети Х-101
  • три крилаті ракети «Іскандер-К»
  • 22 ударні БПЛА Shahed-131/136

Також шість ударних безпілотників локаційно втрачено (імовірно подавлені РЕБ), один – полетів у Білорусь, уточнили у Повітряних силах.

Протиповітряна оборона працювала у Львівській, Івано-Франківській, Чернігівській, Дніпропетровській, Волинській, Тернопільській, Київській, Житомирській, Полтавській та Сумській областях.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG