Доступність посилання

ТОП новини

Після удару РФ по Харкову зростає тиск на адміністрацію Байдена


Пожежа в 12-поверховому житловому будинку у Харкові, в який влучив російський КАБ. Горять також припарковані автівки, 30 серпня 2024 року
Пожежа в 12-поверховому житловому будинку у Харкові, в який влучив російський КАБ. Горять також припарковані автівки, 30 серпня 2024 року

Після російського удару керованими бомбами по Харкову зростає тиск на адміністрацію президента США Джо Байдена, щоб вона дозволила Україні використовувати далекобійну американську зброю для враження російських авіабаз вглибині російської території. На це звертає увагу «Голос Америки».

30 серпня російська керована бомба вразила житловий будинок і дитячий майданчик у Харкові, убивши, за останніми даними, шестеро людей і поранивши щонайменше 99 осіб, повідомила місцева влада. Внаслідок удару загорівся 12-поверховий житловий будинок, зазначив мер Харкова.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що серед загиблих є 14-річна дівчинка. Раніше міський голова Ігор Терехов написав у телеграмі, що одна дитина загинула на дитячому майданчику.

Росія забрала життя і Вероніки. Їй було лише 18
МЗС України

Також численні українські коментатори повідомили про загибель 18-річної української художниці Вероніки Кожушко, яка присвячувала багато уваги у своїй творчості темі нинішньої війни Росії проти України та темі Розстріляного відродження, молодих митців 1920–1930-х років, вбитих радянсько-російським режимом.

«Вероніка, українська художниця, пристрасно захоплювалася українськими поетами, багатьох із яких Росія вбила за їхні старання розвивати українську культуру. 30 серпня під час нападу на Харків Росія забрала життя і Вероніки. Їй було лише 18. Безкарне зло завжди повертається», – написало Міністерство закордонних справ України у своєму твіті.

Посолка України у США Оксана Маркарова додала у своєму твіті, що «це – жахлива реальність у мирному Харкові та всій Україні».

Вона закликала зробити все можливе, щоб це зупинити, надавши без зволікань більше зброї Україні та запровадивши більше санкцій проти Росії.

Свої співчуття 30 серпня висловила і посолка США в Україні Бріджит Брінк.

«Сьогодні вдень Росія завдала удару по житловому будинку в Харкові керованою авіаційною бомбою, вбивши кількох і поранивши багатьох, у тому числі дітей. Наші думки з харків'янами, оскільки тривають рятувальні роботи. Росія повинна відповісти за ці воєнні злочини», – написала американська дипломатка.

Ця жахлива політика підриває стратегічні інтереси США в Україні
Бен Годжес

На її твіт 31 серпня відреагував американський генерал у відставці, колишній командувач Сухопутних сил США в Європі Бен Годжес.

Він різко розкритикував адміністрацію Байдена, сказавши, що це політика адміністрації Байдена призводить до таких результатів.

«Посол США в Києві, це політика США, яка захищає здатність Росії робити це. Просимо донести до адміністрації, чому ця жахлива політика підриває стратегічні інтереси США в Україні», – написав Годжес у своєму твіті.

Гаррі Каспаров, російський опозиційний політик в еміграції, також розкритикував пост американської дипломатки, сказавши, що «думки» не рятують життя, а має бути «дія».

«У США є можливість врятувати дітей і зупинити ці напади одним словом. Нехай Україна використає ту зброю, яка вже є, для ударів по аеродромах і пускових майданчиках, які використовують російські терористи для скоєння цих злочинів», – написав Каспаров у своєму твіті.

Протягом усієї війни Харків був центром важких російських бомбардувань.

Українська влада заявила, що атака 30 серпня включала п'ять авіаційних керованих бомб, запущених з літаків у Бєлгородській області Росії, також відомих як «плануючі бомби», які оснащені навігаційною системою, яка доставляє їх до цілей.

Удару не було б, якби у наших сил оборони була можливість знищувати російські літаки там, де вони базуються
Володимир Зеленський

Цю зброю важко перехопити, і вона стала смертоносним знаряддям у війні на сході України в останні місяці.

Після удару в Харкові Зеленський знову закликав західних союзників дозволити Україні використовувати західну зброю великої дальності для ударів по російських військових авіабазах.

«Удару… не було б, якби у наших сил оборони була можливість знищувати російські військові літаки там, де вони базуються, – зазначив Зеленський у телеграмі. – Немає жодних раціональних причин обмежувати обороноздатність України».

Багато європейських політиків та оглядачів долучилися до політичного тиску з метою дозволити Україні знищувати ці загрози ще на території Росії.

Напередодні нападу на Харків міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс заявив в інтерв'ю журналістам, що альянс НАТО своєю політикою краще охороняє російських повітряний простір, ніж український.

Ми більше захищаємо російське небо. Російські літаки є більше захищені західними гарантіями, ніж українці
Ґабріелюс Ландсберґіс

«Навіть якщо це звучить як жарт, але ми більше захищаємо російське небо. Російські літаки є більше захищені західними гарантіями, ніж українці. Ми маємо запитати самі себе, чи ми не є частиною цієї проблеми», – сказав литовський дипломат.

Він також додав, що ті ракети Patriot, які були обіцяні Україні у Вашингтоні, ще не були поставлені. За його словами, жодні нові пакети боєприпасів не були поставлені з червня. І це створює занепокоєння для східного флангу НАТО.

«Ми розуміємо, що якщо українцям не надають ту допомогу, яка їм потрібна, це відкриває двері Путіну, щоб він просувався далі», – зазначив Ландсберґіс.

Росія заперечує навмисні напади на цивільне населення. Тисячі людей були вбиті та поранені під час повномасштабного вторгнення російської армії в Україну у 2022 році.

У Києві кажуть, що найефективнішим способом протидії таким ударам є знищення російських літаків, а не самих бомб.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG