Доступність посилання

ТОП новини

Бен Годжес: США не повинні обмежувати Україну в ударах – російські аеродроми є законними цілями


Годжес каже, що нинішні обмеження на здатність України використовувати зброю в по російських військових об’єктах є свідченням того, що США наразі не мають бачення того, що такі удари могли б змінити
Годжес каже, що нинішні обмеження на здатність України використовувати зброю в по російських військових об’єктах є свідченням того, що США наразі не мають бачення того, що такі удари могли б змінити

Коли українська влада представить Вашингтону свої плани, тоді США матимуть більше переконання зняти обмеження на удари по території РФ. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) заявив екскомандувач армії США в Європі Бен Годжес.

Він каже, що нинішні обмеження на здатність України використовувати, зокрема 300-кілометрові ATACMS, для ударів по російських військових об’єктах є свідченням того, що США наразі не мають бачення того, що такі удари могли б змінити.

«Перш за все, я вважаю, що це жахлива політика Сполучених Штатів – накладати обмеження на здатність України використовувати зброю, яку ми вже надали Україні, наприклад, 300-кілометрові ATACMS. Я думаю, що ця політика є результатом того, що адміністрація ще не готова взяти на себе зобовʼязання допомогти Україні перемогти. Ми не маємо чітко окресленого бачення результату з точки зору США. І через це ми й надалі вдаємося до поганої політики. Я сподіваюся, що це зміниться. Безумовно, Україна має право захищати себе. І тому удари по аеродромах, з яких здійснюються російські атаки, чи то ракети, чи то безпілотники, чи то літаки, що скидають керовані бомби, є законними цілями. І ми не повинні обмежувати Україну в ударах по цих цілях», – зауважив Бен Годжес.

На думку військового, нова адміністрація Білого дому буде більш рішучою у питаннях підтримки України. Він додав, що якщо у Білий дім після виборів у листопаді прийде Камала Гарріс, то вона продовжить підтримку, таку ж як зараз надає адміністрація Байден. Втім, у разі, якщо крісло у Білому дому займе Дональд Трамп, каже Годжес, то давати прогнози важко.

«Я більш впевнений, що якщо це буде адміністрація Гарріс, що президент Гарріс, як мінімум, продовжить підтримку з боку США, яку надає адміністрація Байдена, я очікую, що вона буде більш рішучою в цьому питанні. Але це не станеться на наступний день після її вступу на посаду. Це буде одне з багатьох питань, які доведеться вирішувати на початку роботи. Але я думаю, що вона буде краще підготовлена. Щодо адміністрації Трампа, я не знаю. Він дуже непередбачуваний. Він дуже ситуативний. Він не приймає рішень на основі принципів. Тому я думаю, що так, я не можу передбачити, що адміністрація Трампа буде робити,» – додав Бен Годжес.

6 вересня Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що ніяка конкретна зброя не буде вирішальною для України, щоб перемогти Росію, і що використання американської зброї для дальніх ударів по Росії не змінить хід війни на користь України. Він також зазначив, що сама Україна має значні можливості для ураження далеких цілей.

Остін зробив такі коментарі після того, як президент України Володимир Зеленський особисто звернувся до групи «Рамштайн» із проханням збільшити підтримку західним озброєнням і закликав союзників дозволити Україні використовувати надану ними зброю для ударів глибше всередині Росії.

Раніше американське видання Politico повідомило, що представники української влади у Вашингтоні готуються представити посадовцям національної безпеки США список далекобійних цілей у Росії, які, на їхню думку, можуть вразити Сили оборони, якщо буде скасовано обмеження на використання зброї.

Після чергової масованої атаки український президент Володимир Зеленський вкотре закликав партнерів України зняти обмеження щодо далекобійності західною зброєю.

Однак Вашингтон заявив, що політика щодо використання американської зброї для ударів усередині Росії не змінилася і він не дозволяє Україні використовувати її.

За даними аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW), в Росії є щонайменше 250 військових об’єктів у зоні дії наданих США ракет ATACMS.

Форум

XS
SM
MD
LG