Доступність посилання

ТОП новини

В Україні зросла кількість кримінальних справ за дезертирство: в чому причина?


За останні пів року відкритих кримінальних справ за втечу з армії більша, ніж за весь минулий рік
За останні пів року відкритих кримінальних справ за втечу з армії більша, ніж за весь минулий рік
  • Військовозобов'язані мали оновити дані до 16 липня включно: що далі?

Військовозобов'язані мали оновити свої дані через Резерв+, в ТЦК або ЦНАПах – 60-денний термін, який відводився законом, сплив 16 липня. Понад 4 млн це зробили. На тих, хто ні – чекають штрафи та інші санкції, до того ж статус «у розшуку».

Сповіщатимуть про повістку так само, як і раніше – особисто або поштою. Однак є і зміна: тепер документ вважатиметься врученим навіть за відсутності отримувача за адресою або у разі відмови.

Що чекає на військовозобов'язаних, які не оновили свої дані? Чи вже сьогодні ТЦК почнуть розсилати повістки поштою? І як дізнатися про штраф?

  • Дезертирство: у ЗСУ будуть прощати втечу з армії?

За пів року в Україні відкрито більше кримінальних справ щодо втечі військовослужбовців, ніж за весь попередній рік. Про це пише українська служба Deutsche Welle з посиланням на статистику Офісу генерального прокурора.

Відповідно до цих даних, за перше півріччя 2024 року правоохоронці по всій Україні відкрили майже 29,8 тисячі таких кримінальних справ: 18,6 тисячі за статтею про самовільне залишення військової частини і 11,2 тисячі за статтею «Дезертирство». Це вже більше, ніж за весь 2023 рік – тогоріч розпочали 24,1 тисячі нових розслідувань.

Однак опитані журналістами офіцери – кадровики та юристи, знайомі з ситуацією щодо втечі військовослужбовців із власних частин – стверджують, що реальних випадків втричі, а то і вчетверо більше за кількість кримінальних справ.

Це багато чи мало? Що змушує військових тікати, якщо за це загрожує ув'язнення?

Про це та інше дивіться у програмі «Свобода.Ранок» на @Радіо Свобода:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG