Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче, щоб Україна була мостом, а не подразником у відносинах із Заходом: Костянтин Косачов.


Мар’яна Драч

Аудіозапис:

Наталя Судлянкова, Мар`яна Драч

Прага, 31 травня 2004 року - Леонід Кучма не раз казав, що не збирається знову сідати у президентське крісло. Але виглядає, що розмови з цього приводу припиняться лише у той день, коли він покине кабінет на Банковій. Заяви самого Леоніда Кучми суперечливі. Ось як відповідав на це запитання президент у жовтні минулого року:

"Ще раз хочу сказати - я нікуди не збираюсь: ні в президенти, ні в інші там ігри грати. Передайте тим, хто це так шльопає, перестати, бо я колись конкретній людині, любій, відповідь дам трошки іншу" .

Далі було рішення Конституційного суду, яке викликало обурення в опозиції і здивувало багатьох експертів з конституційного права. Перед Новим роком суд постановив: нинішній термін президента слід вважати першим, якщо рахувати від Конституції 96-го року. І вже у березні Леонід Кучма заявив, що до самих виборів на 100 % буде виконувати свої обов`язки, а далі - життя розставить свої акценти.

Якою буде реакція Росії, якщо Леонід Кучми за зразком білоруського президента Олександра Лукашенка забажає й далі залишитися при владі? Ось що сказав з цього приводу радіо “Свобода” голова Комітету з міжнародних справ Державної Думи Росії, член фракції "Єдина Росія" Костянтин Косачов:

"Те, що ми вимагаємо самі від себе (відома позиція президента Росії про те, що не можна допускати будь-яких змін до нашої Конституції), напевно цілком доречно вимагати і від наших партнерів. І це не може викликати з їхнього боку якоїсь образи чи відторгнення. Моя думка, як політика, полягає у тому, що такі самі стандарти ми повинні застосовувати і очікувати від наших партнерів – і від Білорусі, і від України. Нашим власним інтересам абсолютно точно відповідає побудова у цих державах прозорих, демократичних, передбачуваних суспільств, які не будуть подразником у нашому власному світі, не будуть подразником у наших відносинах з державами Європи, зі Сполученими Штатами Америки, а навпаки – будуть тим мостом, якого нам деколи так не вистачає".

Костянтин Косачов вважає, що інтереси Росії, Європейського Союзу та США на пост-радянських теренах збігаються. Ми часто очікуємо якихось зустрічних підніжок, але ми можемо взаємодіяти, взаємодіяти конструктивно, сказав російський політик, навівши як приклад Грузію. Водночас, як говорить голова міжнародного комітету Державної Думи Росії, Москва має особливі інтереси у регіоні. Костянтин Косачов:

"Все-таки інтереси Росії на так званому пострадянському просторі, при всій повазі до інтересів наших партнерів, виглядають закономірнішими і природнішими, враховуючи нашу спільну історію, переплетіння наших економік, мовної спільності, культурної, національної та багатьох інших. І коли нам наші партнери деколи починають зверхньо говорити, що ми як жест доброї волі готові враховувати російські інтереси на пострадянському просторі, то це ріже вухо. Гадаю, що повинно бути навпаки. І потрібно очікувати від Росії, щоб вона враховувала (і вона готова це робити) інтереси третіх держав на пострадянському просторі ".

На думку Костянтина Косачова, зовнішня політика Росії стає "активнішою, більш наступальною - в хорошому розумінні цього слова". За його словами, Росія не перестає реагувати на події довкола себе:

"Ми починаємо брати участь у цьому процесі, і в чомусь навіть нав`язувати нашим партнерам зовнішньополітичну лінію так, як її нав''язує будь-яка самодостатня держава, це цілком нормальне явище".

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG