Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі прокурори стверджують, що аусвайс Дем’янюка достовірний (світова преса)


Прага – Світова преса інформує про нове збурення у судовому процесі в німецькому Мюнхені, де захист українця за походженням Джона (Івана) Дем’янюка вимагає зупинення суду над їхнім підзахисними у зв’язку з новими обставинами, котрі викликані оприлюдненням інформації з архівів американського ФБР про нібито підроблений свого часу КДБ СРСР документ на ім’я Дем’янюка як охоронця в нацистському таборі смерті Собібор. Газети також попереджають про чергове загострення у газових переговорах Москви та Києва. Окремі видання повідомляють про надходження нових коштів для будівництва проекту «Укриття» над 4-и реактором Чорнобильської АЕС.

Американський часопис «Тайм» повідомляє, що минулої середи захист Івана Дем’янюка в суді німецького Мюнхена вимагав зупинення процесу через відкриття нових обставин. Новою обставиною може бути, за твердженнями захисту, підробка свого часу радянським КДБ нацистського посвідчення на ім’я Дем’янюка, котре є чи не головним доказом у справі, за якою суд збирається покарати вже колись покараного помилково ізраїльським судом Івана-Джона Дем’янюка за нібито участь у вбивстві щонайменше 27 тисяч 900 євреїв у нацистському концентраційному таборі Собібор на території Польщі. Захист вказує на повідомлення агентства «Асошіейтед Прес» про виявлення файлу в архівах ФБР США в штаті Меріленд, котрий свідчить про сумніви експертів ФБР щодо достовірності нацистського аусвайсу на ім’я Дем’янюка як охоронця в таборі Собібор. Документи ФБР – 1985 року, тоді там припускали, що працівники КДБ в колишньому СРСР, «дуже вірогідно, підробили аусвайс, щоб очорнити антикомуністичного емігранта Дем’янюка». Американське видання також цитує німецького прокурора Ганса-Йоахіма Лутца, котрий скритикував сумніви ФБР щодо дійсності цього посвідчення з фотографією Дем’янюка. Лутц, зокрема, сказав, що «це посвідчення детально досліджували у суді… і це підтвердило достовірність документу». Лутц відхилив інформацію ФБР як «застарілу» і додав: «Ці дані – уявлення єдиного чиновника ФБР за давно минулий 1985 рік, і ця думка з того часу змінилася». Суд відхилив у середу вимогу захисту про зупинення процесу через виявлення додаткових свідчень у США і назвав інформацію про нововідкритий файл ФБР «не суттєвою».

Про це також повідомляє і лондонська «Індепендент». Газети інформують, що суд рішуче налаштований засудити Івана Дем’янюка до середини травня, щонайбільше – на 6 років позбавлення волі, враховуючи вік підсудного і вже відбутий в Ізраїлі термін ув’язнення.

Московська «Нєзавсімая газета» стверджує, що в газових переговорах Москви і Києва запланований провал, котрий може закінчитися новими угодами Дмитра Медведєва і Віктора Януковича під час запланованої зустрічі президентів двох країн у червні цього року. Поки що ж у сторін «різні плани і взаємовиключні позиції». Тоді як український прем’єр Микола Азаров доводить нібито готовність його колеги Володимира Путіна «переглянути обґрунтованість всієї формули ціноутворення на газ», то Путін каже, що «не домовлялися з Україною про перегляд принципів ціноутворення на газ». Українська ж сторона й далі наполягає, що «колишній Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко зрадила під час підписання договору 2009 року з Путіним національні інтереси України». Експерти не виключають, що вся ця газова гра скінчиться у червні, коли Янукович і Медведєв все ж зустрінуться і вирішать багато питань, включно з постачанням газу.

Чеська «Лідове новіни» інформує, що влада Чехії повідомила у середу про виділення Україні на будівництво проекту «Укриття» над зруйнованим 4-м реактором Чорнобильської АЕС майже 3 мільйонів євро. Видання також зауважує, що свій внесок у справу ліквідації наслідків Чорнобиля Прага приурочує до конференції спонсорів фонду «Укриття», яка має незабаром відбутися в Києві і Чорнобилі до 25-річчя аварії на цій АЕС в Україні. «Лідове новіни» також нагадують, що 29 країн ЄС внесли до фонду Чорнобиля майже 700 мільйонів євро, а для реалізації проекту не вистачає ще десь 100 мільйонів. Очікується, що до цього долучаться держави, які ще не вносили свої пожертви.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG