Доступність посилання

ТОП новини

Іван Дем’янюк: Німеччина хоче зробити з мене більшого нацистського злочинця, аніж вона сама... (світова преса)


Прага – Чимало світових оглядачів зауважують, що президент США Барак Обама продемонстрував на ядерному саміті у Вашингтоні, що він радий контактам із тими, хто дружить з Росією... Газети також пишуть про системні суперечності у владі Януковича в Україні, які неминуче призведуть до глибокої кризи цього правління. Преса не оминула і перший, за 4 місяці судового процесу, виступ Джона Дем’янюка перед мюнхенським судом у Німеччині.

Впливове американське видання – American Spectator – вважає, що новий український Президент Віктор Янукович виявився вчасним для нинішнього Вашингтона та ядерного саміту Обами, хоча чотири роки тому тут ніхто й руки йому не подав би, боячись «забруднитися»... American Spectator формально попрощається з помаранчевими, Ющенком і Тимошенко, котрі провалили процес демократії в Україні та завели економіку у глухий кут, і вітає зростання зацікавленості іноземних інвесторів новою владою Віктора Януковича... Тут також відзначено, що Янукович переконався, що його народ за дружбу з Євросоюзом, і водночас не проти того, щоб Росія допомогла стабілізувати економічну ситуацію в Україні... Тому й не дивно, що колишній парія (відкинутий), як пише American Spectator, прибув до столиці США як людина на часі і своєрідною поливою на його «політичному пирогові» стала приватна зустріч із президентом Обамою.

Джексон Діль із «Вашингтон Пост» викликав невдоволення Данієля Ларісона з The American Conservative, бо останній вважає критику Діля на адресу Барака Обами за ігнорування президентом США грузинського глави Міхеїла Саакашвілі на користь українського Президента Януковича необґрунтованою... Автор у «Вашингтон Пост» погоджується з тим, що зустріч Обами з Януковичем була потрібна, адже Україна погодилася відмовитися від 60 тонн високозбагаченого урану і це сталося на ядерному саміті, організованому президентом США у Вашингтоні. Але, як зауважує Діль, зустрітися з Саакашівлі також було варто, адже Грузія постійний партнер США в Іраку та Афганістані. Данієль Ларісон називає Саакашівлі у статті в The American Conservative «войовничим націоналістичним демагогом» і радіє, що Вашингтон нарешті відмовився від однієї з найбільш нераціональних ідей, «антиросійської лінії поведінки», яка мала місце у діях Вашингтона в останні роки.

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що останні соціологічні дослідження в Києві показують гостру суперечність між «популярністю» сподівань в українських виборців на Партію регіонів і Віктора Януковича (понад 36 відсотків) і малою зацікавленістю електорату ідеями Януковича та його однопартійців щодо мов, «насильницької українізації», міжнаціональної напруги (від 3 до 8 відсотків). Понад 50 відсотків опитаних найбільше хвилює інфляція та наростаюче безробіття... Газета з Росії нагадує, що нинішню владу підтримало менше половини українців, та прогнозує, що гострі суперечності між ідеологією та підтримкою сподівань рано чи пізно призведуть до серйозної кризи у керівництві державою командою Януковича...

Німецький «Шпіґель» публікує витримки із першого за чотири місяці виступу на суді у Мюнхені головного обвинуваченого в нацистських злочинах у нацистському таборі Собібор (Польща), 90-річного Джона (Івана) Дем’янюка. Від його імені виступив адвокат Ульріх Буш, котрий зачитав серйозні претензії Дем’янюка до Німеччини та спростування звинувачення його в убивствах людей у нацистському таборі Собібор, що він називає «помилкою». Дем’янюк обвинуватив Німеччину в тому, що потрапивши у полон до нацистів, він став «рабом», як сотні тисяч його земляків-українців, котрих силою, а також показовими масовими розстрілами людей схиляли до праці у таборах смерті. Дем’янюк вважає це кричущою несправедливістю. «Німеччина хоче зробити з мене головного воєнного злочинця та використовує мене для прикриття власних, справжніх, нацистських воєнних злочинів», – сказано в його виступі, який оприлюдни адвокат. У виступі також наголошено, що підсудний вже пережив понад 7 років ізраїльської в’язниці, з яких 5 років у камері смертників, котрі згодом суд в Ізраїль визнав «судовою помилкою».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG