Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки саміту БРІКС у Казані. Чи допоміг Путіну приїзд Ґутерріша?


Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш і очільник Росії Володимир Путін (праворуч) під час саміту БРІКС. Казань, 24 жовтня 2024 року
Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш і очільник Росії Володимир Путін (праворуч) під час саміту БРІКС. Казань, 24 жовтня 2024 року
(Рубрика «Точка зору»)

Ніде правди діти, російська пропаганда «відіграла» саміт БРІКС у Казані на всі 100 відсотків. До російського президента приїхали лідери країн Глобального Півдня, він проводив одну двосторонню зустріч за іншою. Родзинка на казанському торті – приїзд генерального секретаря ООН. Якщо потрібно було довести, що ніякої політичної ізоляції Росії немає і що зусилля Заходу по перетворенню Путіна на вигнанця з міжнародних форумів зазнали поразки, кращого саміту годі було й чекати. Але це тільки якщо погоджуватися із пропагандою.

А для того, щоб зрозуміти, що насправді відбувалося в Казані, варто знайти відповідь на одне просте питання – чи є Росія лідером БРІКС? І відповідь на це питання є досить легкою навіть для самого Володимира Путіна. Ні, Росія не є лідером у БРІКС. Лідером БРІКС з економічної точки зору є Китай, а конкурентом Китаю в організації є Індія, а не Росія.

Більшість країн цього клубу зацікавлені у співпраці із західними країнами

Так, у Росії із великою увагою поставилися до чергової двосторонньої зустрічі Путіна із китайським головою Сі Цзіньпіном, але для світових медіа головною подією було перше за пʼять років побачення Сі Цзіньпіна і Нарендри Моді, премʼєр-міністра Індії.

Наступне питання – чи є країни БРІКС союзниками й навіть партнерами? Ні, вони є швидше конкурентами. Блок можна було б, як це робилося у світових медіа, назвати «антизахідною коаліцією». Однак насправді більшість країн цього клубу зацікавлені у співпраці із західними країнами.

«Більшість країн підтримують західні санкції»

«Більшість країн у тій чи іншій мірі підтримують західні санкції. Створений для інвестицій в інфраструктуру в 2014 році Банк БРІКС відмовляється розглядати нові проєкти в Росії, посилаючись на ризики тих самих санкцій. Той самий Банк БРІКС, який, за заявами російських чиновників, повинен був стати альтернативою МВФ. Москва постійно намагається переконати окремих членів БРІКС інвестувати у створення незалежних платіжних систем, але поки що у цих проєктах з інтересом бере участь тільки Іран», – наголошує автор опозиційного російського видання The Insider.

Ще питання – чи вдалося Росії отримати політичну підтримку від своїх партнерів по БРІКС? Звісно, ми не знаємо, які слова почув Путін під час двосторонніх зустрічей, але знаємо інше – у підсумковому документі саміту його учасники фактично дистанціювалися від війни, яку Росія продовжує в Україні.

«Старі» члени БРІКС надійно заблокували прийняття нових

«Заключне комюніке не повідомляє нічого змістовного щодо України. У ньому лише констатується, що вітаються «всі посередницькі спроби», спрямовані на припинення війни, але ніхто так і не закликав Росію закінчити цю війну, так само, як не було сформульовано жодних пропозицій щодо вирішення конфлікту... Ця зустріч мала лише одну мету: Володимир Путін хотів довести, що він – незважаючи на наявність ордера Міжнародного кримінального суду (МКС) на його арешт – не перебуває в ізоляції. Решта держав, однак, не висловили готовності однозначно стати на його бік щодо агресії проти України», – констатувала угорська Népszava.

Наступне питання – нерівноправність учасників. У Москві можуть мріяти про великий антизахідний блок, але у Казані знову стало очевидним, що «старі» члени БРІКС надійно заблокували прийняття нових. Організація, члени якої бояться її розширення, щоб не втратити впливу або щоб клуб не виглядав занадто антизахідним, навряд чи має якісь серйозні політичні та економічні перспективи.

Чи допоміг Путіну приїзд Ґутерріша?

Наступне питання – чи допоміг Путіну приїзд генерального секретаря ООН Антоніу Ґутерріша? Швидше, він зашкодив самому Ґутеррішу.

Ці самі люди завітають на саміт «Двадцятки» у Бразилії. Однак Путіна там не буде

Ось тільки один з численних відгуків, з барселонського видання La Vanguardia: «Агресивність глави світової дипломатії на адресу Ізраїлю і та увага, яку він приділяє Росії, кидаються в очі. Він застосовує подвійні стандарти. Одним з тих, кого це зачепило, був Володимир Зеленський, який розкритикував Ґутерріша за те, що він не був присутній на організованому ним Саміті миру в Швейцарії, але взяв участь у заході з Путіним. Як зазначив Зеленський, російському президенту вдалося продемонструвати світові, що навіть після [масштабного] вторгнення він ні в якому разі не ізольований, незважаючи на всі зусилля Заходу».

Отже, учасники саміту розʼїхалися з Казані. Бенефіс закінчився – без реальних політичних результатів. Згодом майже ці самі люди завітають на саміт «Двадцятки» у Бразилії. Однак Путіна там не буде – свої бенефіси він, як актор-ветеран, може тепер влаштовувати тільки вдома.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода і Крим.Реалії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG