Доступність посилання

ТОП новини

Речник Путіна стверджує, що РФ не втручається у вибори в Грузії та Молдові


Речник президента РФ Дмитро Пєсков
Речник президента РФ Дмитро Пєсков

Росія не впливає на виборні процеси в Грузії та Молдові. Про це речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив 25 жовтня.

«Ми ніяк не намагаємось і навряд чи маємо можливість впливати на розвиток ситуації, на електоральні процеси в цих країнах. У Грузії – одна ситуація, і ми ніяк не впливаємо і не втручаємось у грузинські справи, це справа грузинів самих – ухвалювати відповідні рішення», – зазначив Пєсков, додавши, що Москва бачить «безпрецедентні спроби втручання з боку Заходу».

«Вони не лише намагаються викручувати руки Тбілісі, вони буквально намагаються диктувати умови. Тут, звичайно, важко собі уявити, як гордий грузинський народ терпить такі ультиматуми, які щодня сиплються на їхню адресу», – вказує путінський речник.

Коментуючи підсумки референдуму в Молдові, за підсумками якого понад 50% його учасників висловилися на користь включення до конституції положень про мету вступити до ЄС, Пєсков заявив, що Росія в них теж не втручалася.

«Тут теж ніякого втручання від нас не було. Але неозброєним оком було видно важкозрозумілі зміни в динаміці підрахунку голосів під час референдуму. Керівництво Молдови не бачить потреби пояснити ці аномалії», – зауважив представник Кремля.

Пєсков має на увазі, що після отримання перших протоколів виборчих комісій ЦВК Молдови фіксувала перевагу опонентів євроінтеграції, а після підрахунку 100% голосів ці результати змінилися. Ці зміни можна пояснити тим, що встановлення результатів у більших містах Молдови, а також за кордоном (де голосують від 10 до 15% громадян країни) потребувало більше часу, ніж у сільській місцевості чи невеликих містечках.

У Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Росії заявляли, що США готуються влаштувати «тбіліський майдан», щоб не допустити перемоги партії «Грузинська мрія» на жовтневих виборах. Крім того, в СЗР РФ стверджують, що Вашингтон планує втрутитися в майбутні вибори за допомогою Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

26 жовтня в Грузії відбудуться парламентські вибори. Владна партія «Грузинська мрія» заявляє про важливість торговельно-економічних відносин із Росією, звинувачуючи опонентів у прагненні втягнути країну у війну. Опозиція своєю чергою звинувачує владу в проросійській орієнтації.

Країни ЄС і США після схвалення законопроєкту «Про прозорість зовнішнього впливу» і деяких інших рішень Тбілісі різко критикують владу Грузії. Євросоюз зупинив процес інтеграції Грузії, а США запровадили санкції проти «відповідальних за підрив демократії» в країні. Крім того, адміністрація президента США Джо Байдена скасувала запрошення грузинської делегації на чолі з прем’єр-міністром Іраклі Кобахідзе на традиційний прийом у Нью-Йорку 25 вересня.

Форум

XS
SM
MD
LG