Доступність посилання

ТОП новини

Молдова: опонент Санду Стояногло виправдовується через румунський паспорт


Кандидат від Партії соціалістів Олександр Стояногло гуляє родиною в Кишиневі 20 жовтня 2024 року
Кандидат від Партії соціалістів Олександр Стояногло гуляє родиною в Кишиневі 20 жовтня 2024 року

У Молдові кандидат від Партії соціалістів Олександр Стояногло, який протистоїть проєвропейській чинній президентці Маї Санду в другому турі президентських виборів, виправдовує отримання ним румунського громадянства та критикує розслідування ЗМІ про те, що його дочки працювали в Західній Європі.

Після повідомлень про наявність румунського паспорта Стояногло сказав, що отримав його у 2019 році в «аполітичному контексті», не уточнюючи подробиць.

Також, згідно з відкритими даними в соцмережах, його старша дочка Крістіна здобула ступінь магістра економіки та бізнесу у Відні та працює у швейцарській компанії, а молодша Коріна навчалася в Маастрихтському університеті в Нідерландах і працює на Європейський центральний банк (ЄЦБ) у німецькому Франкфурті. На фото в LinkedIn вона зображена в компанії президентки ЄЦБ Крістін Лаґард.

У своїй реакції в соціальних мережах 23 жовтня Стояногло стверджував, що його доньки навчалися і працювали в Європі, тому що «це право, яке має молодь Молдови».

Молдова є однією з найбідніших країн Європи зі значною проросійською меншиною та підтримуваним Москвою сепаратистським регіоном Придністров’я. Більша частина Молдови була частиною Румунії до кінця Другої світової війни, і багато молдован також мають румунське громадянство, що дає їм можливість вільно подорожувати до Європейського союзу та працювати там.

Стояногло бойкотував референдум про інтеграцію Молдови в ЄС, який відбувався одночасно з президентськими виборами. Хоча референдум не має юридичного впливу на переговори Молдови з Брюсселем, дуже незначна перевага прихильників євроінтеграції стала несподіванкою для багатьох спостерігачів, які очікували більш переконливого результату.

Мая Санду, яка здобула освіту у США, перемогла в першому турі 20 жовтня, набравши 42,49% голосів, натомість колишній генеральний прокурор Стояногло, якого звинувачують у корупції, набрав 25,9%. Другий тур запланований на 3 листопада.

Форум

XS
SM
MD
LG