Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський представив «план перемоги» на саміті лідерів ЄС

Оновлено

Володимир Зеленський презентує пункти плану у Верховній Раді, 16 жовтня 2024 року
Володимир Зеленський презентує пункти плану у Верховній Раді, 16 жовтня 2024 року

Президент України Володимир Зеленський 17 жовтня представив свій «план перемоги» у Брюсселі, на саміті лідерів Європейського союзу після того, як офіційно оголосив його пункти напередодні у Верховній Раді.

«Разом ми маємо зупинити цю війну і забезпечити умови для миру, який потрібен нам: українцям і всій Європі», – сказав президент України, звертаючись до учасників саміту.

За його словами, «план перемоги» надає відповідь на запитання про те, як можна зробити Росію готовою до «справжньої дипломатії» і примусити її до справедливого миру.

Зеленський загадав про військову допомогу, яку Росія отримує від Північної Кореї, Ірану, а також Китаю.

Читайте також: Мішель: Україна буде в центрі обговорень на засіданні Європейської ради

«Нам треба посилюватися зараз. План перемоги створений для цього моменту, і я закликаю вас усіх втілити його. Якщо ми почнемо зараз і йтимемо за планом перемоги, ми зможемо закінчити цю війну не пізніше, ніж наступного року», – зазначив голова держави, повторюючи свою вчорашню тезу.

Зеленський наголосив, що пропонований ним план передбачає посилення всієї євроатлантичної спільноти.

Він додав, що вважає реальним одночасне збереження українських позицій на фронті і тиск на Росію на її території.

«Ми маємо продовжувати чинити тиск на Росію на полі бою, і цілком реально утримувати позиції на фронті на території України, одночасно повертаючи війну до Росії, щоб росіяни відчули, яка війна, і почали ненавидіти Путіна за це. Це також тиск», – сказав Зеленський.

«У нас є чіткий список зброї, яка може зробити це можливим», – додав президент України. За його словами, за допомогою Курської операції Україна показала, що в Путіна «недостатньо сил триматися, коли ми справді чинимо тиск».

У зверненні 17 жовтня у дорозі до Брюсселя Зеленський зазначив, що в Брюсселі він також візьме участь у зустрічі Україна – НАТО на рівні міністрів оборони країн НАТО.

«Будуть також зустрічі у Європарламенті – і з президенткою Робертою Мецолою, і з головами політичних груп у Європарламенті. Буде зустріч із Марком Рютте, генсеком НАТО», – сказав Зеленський.

Президент України Володимир Зеленський на засіданні Верховної Ради 16 жовтня представив пункти пропонованого ним «плану перемоги» України у війні з Росією. Він складається з п’яти публічних пунктів і кількох засекречених додатків. За словами президента, першим пунктом є запрошення України до НАТО.

Зеленський назвав метою України «змінити обставини так, щоб Росія була примушена до миру». На думку президента, якщо почати роботу за запропонованим планом, може «вдатися завершити війну не пізніше ніж наступного року».

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте, коментуючи «план перемоги», представлений Зеленським, сказав 16 жовтня, що не може наразі висловити повну підтримку, але план детально вивчатимуть, хоча назвав його «сильним сигналом».

Генсек НАТО припускає, що на певні аспекти плану будуть різні погляди. «Але це не означає, що ми не стоїмо твердо за Україну, щоб не дати можливість Путіну досягти мети», – додав Рютте.

Голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель, коментуючи пропозиції Володимира Зеленського, зазначив, що треба «надати Україні кращі й сильніші гарантії безпеки». «І, як я казав раніше, це не тому, що ми хороші друзі України, а тому, що безпека України є нашою безпекою», – зазначив Боррель.

У Кремлі, реагуючи на план, назвали його «ефемерним».

Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що припинення війни можливе нібито лише за умови «усвідомлення київським режимом безперспективності його політики». При цьому представник Кремля сказав, що поки що не чув і не бачив виступ Зеленського в українському парламенті.

Форум

XS
SM
MD
LG