Доступність посилання

ТОП новини

Ліван: посол Ірану серед 2750 поранених в результаті вибухів пейджерів – медіа


Міністерство охорони здоровʼя Лівану повідомило, що в результаті вибухів до лікарень надійшли сотні поранених. Бейрут, Ліван, 17 вересня 2024 року
Міністерство охорони здоровʼя Лівану повідомило, що в результаті вибухів до лікарень надійшли сотні поранених. Бейрут, Ліван, 17 вересня 2024 року

Щонайменше вісім людей загинули, а посол Ірану в Лівані зазнав поранення 17 вересня після того, як на півдні Лівану одночасно вибухнули пейджери, повідомляють ЗМІ з посиланням на угруповання «Хезболла» і ліванські джерела.

У заяві «Хезболли» йдеться, що під час «одночасних» вибухів було підірвано кілька пейджерів, якими користувалися його члени.

Видання Associated Press з посиланням на міністра охорони здоровʼя Лівану пише, що щонайменше вісім людей загинули та 2750 зазнали поранення, 200 із них у критичному стані.

Посол Ірану в Бейруті Моджтаба Амані зазнав поранення, повідомили іранські ЗМІ. Інформаційне агентство Fars, близьке до Корпусу вартових ісламської революції, процитувало неназване інформоване джерело, яке повідомило, що Амані має «поверхневе поранення» в результаті вибуху пейджера.

Пейджери, що вибухнули, були останніми моделями пристроїв, які «Хезболла» імпортувала в країну протягом останнього місяця, повідомило агентство Reuters з посиланням на три неназвані джерела.

За повідомленнями з Лівану, в результаті вибуху пейджерів на півдні Лівану і в його передмістях постраждали «сотні» членів ліванського угруповання «Хезболла», в тому числі бойовики і гуманітарні працівники.

Член угруповання на умовах анонімності повідомив агентству Reuters, що ці вибухи стали «найбільшою інфільтрацією в систему безпеки», з якою зіткнулася «Хезболла» під час конфлікту з Ізраїлем за останній рік.

Інші інформаційні агентства також повідомили, що кілька членів угруповання зазнали поранень в результаті вибухів пейджерів.

У своїй заяві Міністерство охорони здоровʼя Лівану повідомило, що в результаті вибухів до лікарень надійшли сотні поранених. Міністерство закликало всіх громадян, які мають пейджери, негайно викинути їх. У заяві також міститься заклик до всіх лікарень бути приведеними у стан підвищеної готовності.

Вибухи сталися в той час, коли ізраїльський кабінет міністрів оголосив, що він розширює свої військові цілі і фокус своєї майже річної кампанії проти екстремістського угруповання «Хамас» (визнане терористичним в ЄС і США), в Секторі Гази, щоб протистояти «Хезболлі» на північному кордоні з Ліваном.

Ізраїль проводить у Смузі Гази військову операцію у відповідь на напад «Хамасу» 7 жовтня 2023 року на південь Ізраїлю. Під час атаки джигадистів загинули близько 1200 людей, понад 200 ізраїльтян й іноземців були взяті в заручники і вивезені до Гази. Частина з них загинули. Понад 100 людей досі залишаються захопленими.

За даними підконтрольного «Хамасу» міністерства оборони здоровʼя, внаслідок обстрілів з боку Армії оборони Ізраїлю загинули десятки тисяч палестинців – переважно жінок і дітей. Незалежного підтвердження цих даних немає.

Іран є головним союзником «Хезболли», а ліванське бойове угруповання є ключовим членом так званої осі опору Ірану, мережі бойових груп, які допомагають йому протистояти Ізраїлю і Сполученим Штатам.

Форум

XS
SM
MD
LG