Доступність посилання

ТОП новини

Десна біля Чернігова потемніла і фіксується масовий замор риби – влада


Вода в Десні біля Чернігова потемніла та фіксується масовий замор риби
Вода в Десні біля Чернігова потемніла та фіксується масовий замор риби

Вода в Десні біля Чернігова потемніла та фіксується масовий замор риби. Водночас місто не споживає воду з річки, тому загрози життю та здоров’ю містян немає, розповів виконувач обов’язків мера Чернігова Олександр Ломако.

«Станом на 7 ранку 9 вересня на Золотому березі (центральний пляж м. Чернігова) спостерігається незначний неприємний запах. У річці вода темного кольору. Місцями масовий замор риби», – написав він.

За його словами, «зараз відбувається засідання оперативного штабу. Рибу будуть збирати та відвозити на утилізацію в заздалегідь визначене місце. Працюють міські служби, екологи та ДСНС».

Ломако нагадав, що відвідування пляжу заборонили ще минулого тижня.

«Муніципальна варта контролює ситуацію на місці. Посилено контроль за продажем всіх видів риби в місті. Також працює станція аерації КП «Чернігівводоканал» у районі переправи», – додав він.

Чиновник пояснив, що Чернігів не споживає воду з річок.

«Місто використовує воду зі свердловин. Тому, загрози життю та здоров’ю чернігівців немає», – повідомив Ломако.

27 серпня Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм повідомило, в Росії спричинили масштабне забруднення річки Сейм. Забруднення поширилось по всій акваторії річки Сейм у межах Сумської області і дісталося Чернігівщини.

У чотирьох громадах Конотопського району Сумської області та у Батуринській громаді Чернігівської області заборонили купання, вилов риби та використання води для господарських потреб.

Також було отримано інформацію від Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області щодо погіршення стану води у річці Сейм, яка є лівою притокою річки Десна. Зокрема, йшлося про забруднення води, яка рухається за течією Сейму, а також щодо замору риби в ньому

«Для запобігання негативному впливу на здоровʼя населення, Київська обласна комісія ТЕБ та НС рекомендує не користуватися водою річки Десна, заборонити там купання та вилов риби в Десні, а також використання річкової води для господарських потреб та поїння худоби», – йдеться у дописі.

Також пресслужба Київської міської державної адміністрації зазначила, що вода, яка подається в будинки киян, – безпечна.

Зазначається, що фахівці «Київводоканалу» постійно відбирають проби води і на етапі водозабору, і на всіх етапах водопідготовки.

Форум

XS
SM
MD
LG