Доступність посилання

ТОП новини

Блінкен в Ізраїлі заявив, що зараз «можливо, останній шанс» для угоди про припинення вогню в Газі


Держсекретар зазначив, що «настав час переконатися, що ніхто не зробить жодних кроків, які можуть зірвати цей процес»
Держсекретар зазначив, що «настав час переконатися, що ніхто не зробить жодних кроків, які можуть зірвати цей процес»

Державний секретар США Ентоні Блінкен, який перебуває з візитом в Ізраїлі, заявив 19 серпня, що переговори, які тривають, є «можливо, останнім шансом» досягти угоди про припинення війни.

«Це вирішальний момент – можливо, найкраща, можливо, остання можливість повернути заручників додому, домогтися припинення вогню і вивести всіх на кращий шлях до тривалого миру і безпеки», – сказав Блінкен під час зустрічі з президентом Ізраїлю Ісааком Герцогом.

Держсекретар зазначив, що «настав час переконатися, що ніхто не зробить жодних кроків, які можуть зірвати цей процес».

«Ми працюємо над тим, щоб не було ескалації, щоб не було провокацій, щоб не було жодних дій, які в будь-який спосіб могли б віддалити нас від досягнення цієї угоди, або, якщо вже на те пішло, ескалації конфлікту в інші місця, і до більшої інтенсивності», – наголосив він.

Це дев'ятий візит Блінкена на Близький Схід після нападу «Хамасу» на Ізраїль 7 жовтня.

Сьогодні він також зустрінеться з прем'єр-міністром Беньяміном Нетаньягу.

Читайте також: Ризики великої війни на Близькому Сході зростають після вбивства лідера «Хамасу»

16 серпня переговори щодо Гази відклали на наступний тиждень. Згідно зі спільною заявою, посередники з Єгипту, Катару та Сполучених Штатів разом із Ізраїлем і «Хамасом» не досягли прориву, але в оприлюдненій заяві зазначалося, що дводенні переговори в столиці Катару Доха були конструктивними.

Зазначається, що Вашингтон представив нову пропозицію, яка ґрунтується на пунктах попередніх домовленостей, усуваючи розбіжності між сторонами таким чином, щоб уможливити швидку реалізацію угоди.

Ізраїль і «Хамас» обдумували пропозицію щодо припинення вогню, підтриману міжнародним співтовариством, більше ніж два місяці. За цей час непрямі переговори не просунулися по суті, а розбіжності залишаються.

Форум

XS
SM
MD
LG