Доступність посилання

ТОП новини

Іран відкинув заклики Заходу відмовитися від погроз Ізраїлю


Речник Міністерства закордонних справ Ірану Нассер Канані заявив, що «такий запит позбавлений політичної логіки, суперечить принципам і нормам міжнародного права і є публічною й практичною підтримкою» Ізраїлю
Речник Міністерства закордонних справ Ірану Нассер Канані заявив, що «такий запит позбавлений політичної логіки, суперечить принципам і нормам міжнародного права і є публічною й практичною підтримкою» Ізраїлю

Іран 13 серпня відхилив заклики Заходу відмовитися від своїх погроз вжити заходів у відповідь щодо Ізраїлю після вбивства Ісмаїла Ханії, політичного лідера палестинського угруповання «Хамас», яке ЄС і США внесли до списку терористичних організацій.

Ханія був убитий разом зі своїм особистим охоронцем у Тегерані 31 липня, коли він відвідував столицю Ірану для участі в церемонії інавгурації президента Масуда Пезешкіана.

Ізраїль не підтвердив і не заперечив причетність до удару, в якому загинув Ханія.

Іран, який підтримує «Хамас», звинувачує Ізраїль у вбивстві Ханії й пообіцяв помститися, викликаючи побоювання розширення війни в регіоні.

Речник Міністерства закордонних справ Ірану Нассер Канані заявив, що «такий запит позбавлений політичної логіки, суперечить принципам і нормам міжнародного права і є публічною й практичною підтримкою» Ізраїлю.

Його заява прозвучала після того, як 12 серпня США, Велика Британія, Франція, Німеччина й Італія закликали Іран «відмовитися від своїх погроз військовим нападом на Ізраїль».

Прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер і канцлер Німеччини Олаф Шольц провели телефонні розмови з Пезешкіаном того ж дня.

Стармер попросив Пезешкіана утриматися від нападу на Ізраїль і сказав, що війна не є ні в чиїх інтересах, повідомили в офісі британського прем’єра. Стармер сказав Пезешкіану, що він глибоко стурбований ситуацією на Близькому Сході, і закликав усі сторони до деескалації, щоб уникнути подальшої регіональної конфронтації.

Після розмови зі Стармером офіційне інформаційне агентство IRNA процитувало іранського президента, який заявив, що війна в будь-якій точці світу не є в інтересах будь-кого, але що держави мають право на «каральні дії проти агресора».

Шольц також закликав Пезешкіана не допустити подальшої військової ескалації на Близькому Сході. «Спіраль насильства на Близькому Сході має бути розірвана», – сказав Шольц Пезешкіану, йдеться в заяві німецького уряду.

12 серпня Сполучені Штати заявили, що погоджуються з оцінками розвідки про те, що Іран чи його ставленики на Близькому Сході можуть «напасти на Ізраїль вже цього тижня». Радник із питань національної безпеки США Джон Кірбі повідомив журналістам, що президент Джо Байден спілкувався з лідерами ключових західних союзників, щоб обговорити ситуацію.

Західні дипломати намагалися запобігти розпалюванню війни на Близькому Сході, де напруга вже була високою через війну Ізраїлю й «Хамасу» в Газі.

Форум

XS
SM
MD
LG