Доступність посилання

ТОП новини

В ISW проаналізували, як перекидання Росією частини військ на Курщину вплине на її наступальні операції


Стоп-кадр із відео, оприлюдненого пресслужбою Міноборони Росії 12 серпня 2024 року: російську військову техніку готують для переправлення в Курську область РФ
Стоп-кадр із відео, оприлюдненого пресслужбою Міноборони Росії 12 серпня 2024 року: російську військову техніку готують для переправлення в Курську область РФ

Перекидання Росією частини військ з України до Курської області, де триває операція українських сил, навряд чи негайно вплине на темп російських наступальних операцій на українській території, заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW).

Аналітили зазначили, що російське військове командування, зокрема, може стягувати окремі елементи російських нерегулярних підрозділів із Донецької області для боротьби з українськими силами в Курській області.

Такі нерегулярні батальйони, кажуть в ISW, майже ніколи не бувають повністю укомплектовані, і навіть якщо розгорнуті в повному складі, все ще переважно складаються з відносно невеликих підрозділів.

«Частина цих нерегулярних підрозділів, ймовірно, залишиться на напрямках Часового Яру, Торецька і Покровська, які російські військові вважають пріоритетними ділянками лінії фронту в Україні, і Кремль і російське військове командування навряд чи виведуть цілі підрозділи, які активно беруть участь у бойових діях, із цих пріоритетних секторів для вирішення проблеми в Курській області», – йдеться в повідомленні.

За даними аналітиків, російське військове командування також могло передислокувати підрозділи, які раніше були призначені для заміни або підсилення підрозділів на передовій, із тилових районів Донецької області України до Курської області РФ, і така передислокація з часом могла б вплинути на темпи наступальних операцій Росії на пріоритетних напрямках російської армії.

В ISW зазначають, що, ймовірно, не побачать підтвердження такої передислокації у відкритому доступі й не готові надавати оцінки щодо темпів російських операцій у цих секторах на даний момент.

Проте малоймовірно, що такі передислокації негайно вплинуть на темп російських наступальних операцій, а останні повідомлення про те, що російські війська намагаються просуватися далі в напрямках Часового Яру, Торецька і Покровська, навряд чи вказують на такі передислокації, зауважують аналітики.

«Не рідкісні випадки, коли російські наступальні операції зупиняються на одному секторі, перш ніж посилюватися на іншому, оскільки російським військам історично важко проводити одночасні великомасштабні наступальні операції й вони схильні проводити наступальні операції «імпульсно» на різних ділянках фронту. Можливо, російські війська перебувають у короткому затишші, перш ніж поновити наступальні операції в одному з цих трьох секторів, і, ймовірно, знадобиться кілька тижнів, щоб побачити можливий вплив такої передислокації на російські операції в Донецькій області», – йдеться у звіті.

В ISW наголосили, що російська влада, ймовірно, залишатиметься вкрай неохочою до відведення російських військових підрозділів, які беруть участь у бойових діях, із напрямків Часового Яру, Торецька чи Покровська і, ймовірно, продовжить розгортати обмежену кількість нерегулярних сил у Курській області РФ через побоювання щодо подальшого уповільнення темпів російських операцій у цих пріоритетних напрямках.

Читайте також: У Білому домі на заяви РФ про Курську область порадили Путіну «забратися з України»

При цьому, за словами аналітиків, російська влада, ймовірно, значною мірою покладається на російських призовників, а також елементи деяких регулярних і нерегулярних військових підрозділів, виведених із менш критичних ділянок лінії фронту, щоб протистояти українським силам у Курській області РФ.

Раніше про те, що Росія виводить частину своїх військ із території України, намагаючись організувати відповідь на наступ українських сил у Курській області РФ, написало видання The Wall Street Journal із посиланням на неназваних американських офіційних осіб.

За їхніми словами, це – перше свідчення про те, що військова операція української армії на території Росії змушує Москву вивести з України підрозділи, які беруть участь у повномасштабному російському вторгненні в Україну.

Американські аналітики поки не визначили, скільки військ перекидається до Росії і як це може вплинути на перебіг бойових дій на території України. Але перекидання російських підрозділів підтверджує обґрунтованість заяв українських представників, які стверджують, що операція на території Росії змусила Москву відтягнути війська із зони бойових дій в Україні, пише видання.

Напередодні президент США Джо Байден заявив, що дії України створили «справжню дилему» для російського президента Володимира Путіна.

13 серпня головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський розповів, що українські військові продовжують операцію на території Курської області РФ і за добу просунулися на окремих напрямках від одного до трьох кілометрів. За його словами, під контролем України – 74 населені пункти у Курській області РФ.

12 серпня виконувач обов’язків губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що під контролем Збройних сил України перебувають 28 населених пунктів регіону.

Українська армія, за даними російських ЗМІ, блогерів і представників влади, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

Форум

XS
SM
MD
LG