Доступність посилання

ТОП новини

У США застерігають Іран від відправки балістичних ракет до Росії


«Ми готові надати швидку і сувору відповідь»
«Ми готові надати швидку і сувору відповідь»

Сполучені штати попередили Іран про «швидкі і суворі» наслідки, якщо підтвердяться повідомлення про те, що Тегеран планує відправити сотні балістичних ракет до Росії.

«Ми готові надати швидку і сувору відповідь, якщо Іран продовжить передачу балістичних ракет, що, на наш погляд, означатиме різку ескалацію підтримки Іраном агресивної війни Росії проти України», – заявив речник Державного департаменту США Ведант Пател журналістам 12 серпня.

Раніше агентство Reuters з посиланням на шість неназваних джерел повідомило, що Іран має намір відправити до Росії «велику кількість» потужної балістичної зброї класу «земля-земля».

Як стверджують джерела Reuters, зараз кілька десятків російських військових проходять в Ірані навчання з використання тактичних ракетних комплексів малої дальності Fath-360. Їхня далекобійність – до 120 кілометрів, ракети здатні нести боєзаряд вагою до 150 кілограмів.

Співпраця Росії й Ірану посилилася після російського повномасштабного вторгнення в Україну. У цій війні, як заявили Україна й західні країни, Російська Федерація використовує іранські безпілотники, які застосовувались, зокрема, під час масованих ударів по енергетичній системі українських міст.

У січні в Білому домі підтвердили, що нещодавно Росії надала балістичні ракети і пускові установки Північна Корея, з якою Москва також посилила співпрацю після повномасштабного вторгнення в Україну.

Сполучені Штати і Європейський Союз наклали санкції на іранську програму балістичних ракет через побоювання, що Тегеран може відправити таку зброю своїм близькосхідним союзникам, а також Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG