Доступність посилання

ТОП новини

Ракети та безпілотники, якими РФ атакує Україну, містять компоненти з понад 20 країн – Інститут експертиз


У КНДІСЕ зазначають, що більшість електронних компонентів не мають виняткового призначення для зброї – це деталі подвійного призначення, які використовуються і в побуті
У КНДІСЕ зазначають, що більшість електронних компонентів не мають виняткового призначення для зброї – це деталі подвійного призначення, які використовуються і в побуті

Ракети та безпілотники, які Росія застосовує для щоденних атак України, містять компоненти, виготовлені у понад 20 країнах. Про це в коментарі агентстві «Укрінформ» повідомила заступниця директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції Наталія Нестор.

«Наші експерти знаходять у ракетах, якими Росія атакує Україну, іноземні компоненти. Ракети та безпілотники, які Росія використовує для щоденних атак на мирні міста і селища України, містять іноземні компоненти, вироблені у понад 20 країнах світу. Це Китай, Німеччина, Японія, Нідерланди, Швейцарія, Тайвань, США, Канада, Іран», – сказала вона.

За її словами, за 2023 рік експерти Київського науково дослідного інституту судових експертиз провели близько 30 тисяч досліджень, пов’язаних з фактами воєнної агресії Росії проти України. Експерти КНДІСЕ досліджують майже всі типи російських ракет ( «Іскандер», «Кинджал», «Калібр», Х-101, Х-55, Х-59 тощо), ударні безпілотні літальні апарати типу Shahed-136, Shahed-121, «Картограф», «Орлан-10», Supercam.

Читайте також: Розпаковка «Ланцета». Звідки Росія бере технології для свого безпілотника

«Так, наприклад, у «Шахедах» це сервоприводи, процесори, перемикачі, генератори зі США, контактні наконечники з Ірану, свічки запалювання, індикатори з Китаю, електричні насоси паливні з Німеччини та Великої Британії, сальники з Тайваню, модулі Шотткі з Південної Кореї тощо. У ракеті «Кинджал» це датчики з Іспанії, буфери, діоди, трансивери, перетворювачі зі США, флеш-пам'ять з Тайваню, фільтри з Японії, реле з Німеччини, перетворювачі зі Швейцарії», - вказала вона.

Нестор розповіла, що більшість електронних компонентів не мають виняткового призначення для зброї – це деталі подвійного призначення, які використовуються і в побуті: наприклад, у пральних машинках, комп’ютерних технологіях, мережевому зв’язку.

«У ракетах одного типу немає однакового набору компонентів у конкретних системах. Виходять із того, що мають, що змогли завести до РФ», – додала Нестор.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну США та інші західні країни запровадили проти РФ низку санкцій, спрямованих на зниження здатності Москви вести війну, перекривши доступ до західних технологій. Однак Росія продовжує знаходити способи для обходу санкцій, їй вдається отримувати іноземні компоненти, а в російській зброї все ще знаходять західні компоненти.

Форум

XS
SM
MD
LG