Доступність посилання

ТОП новини

У МАГАТЕ занепокоєні інтенсивними пожежами довкола ЗАЕС


Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року
Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) висловило занепокоєння через виникнення інтенсивних пожеж поблизу окупованої російськими силами Запорізької атомної електростанції.

Як заявив 8 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі, минулого тижня місія агентства спостерігала кілька пожеж на різних відстанях від ЗАЕС і прилеглих сіл, зокрема одна з пожеж була під повітряними кабелями електропередач, які залишилися для живлення ЗАЕС.

«У той час, як літня спека триває, такі пожежі вздовж шляхів двох ліній, що залишилися, наражають ЗАЕС на ризик втрати зовнішнього електропостачання. Хоча цього разу не було відключення жодної лінії, ситуація підкреслила крихкість зовнішнього електропостачання ЗАЕС», – кажуть у МАГАТЕ.

«Незважаючи на те, що всі реактори залишаються в стані холодної зупинки, надійність зовнішнього електропостачання все ще є серйозним ризиком для ядерної безпеки на ЗАЕС, і необхідно вжити заходів для захисту цих ліній, що залишилися», – наголосив Ґроссі.

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

Форум

XS
SM
MD
LG