Доступність посилання

ТОП новини

Зурабішвілі каже про «загрозу обороноздатності» Грузії через перенесення військових навчань із США


Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила про «загрозу обороноздатності» країни
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила про «загрозу обороноздатності» країни

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила про «загрозу обороноздатності» країни через перенесення спільних зі Сполученими Штатами військових навчань.

За словами грузинської лідерки, перенесення військових навчань «шкодить стратегічному партнерству Грузії із США».

«Це несе велику загрозу для нашої обороноздатності і всього, завдяки чому донині будувалась наша армія», – зазначила Зурабішвілі.

На думку президентки, перенесення навчань відбулося через те, що грузинська влада «не зрозуміла, де її друзі, а де вороги». Вона також додала, що «ізоляція не зможе принести Грузії мир».

«Ми залишимося без партнерів і у нас не буде жодних ресурсів, щоб посилити нашу армію для захисту країни», – заявила Зурабішвілі.

Раніше Сполучені Штати Америки на невизначений час відклали заплановані військові навчання з Грузією Noble Partner, оскільки Сполучені Штати переглядають свої відносини країною, повідомляє грузинська служба Радіо Свобода.

Грузинська служба Радіо Свобода зазначає, що такому рішенню передувала заява правлячої партії «Грузинська мрія», яка звинуватила США у сприянні державному перевороту, а також ухвалення закону про «іноагентів».

Наприкінці травня держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що США запроваджують візові обмеження і починають «всеосяжний перегляд» співпраці з Грузією через закон про «іноземних агентів».

Закон «Про прозорість іноземного впливу» (відомий як закон про «іноземних агентів») 14 травня був схвалений парламентом Грузії у третьому, остаточному читанні. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі ветувала закон, вона відмовилася його підписати. Владній партії «Грузинська мрія» вдалося подолати вето. 3 червня голова парламенту Грузії підписав закон.

Обговорення й ухвалення закону супроводжувалося багатотисячними вуличними протестами у Тбілісі. Поліція нерідко застосовувала силу до демонстрантів, які збиралися біля будівлі парламенту.

Форум

XS
SM
MD
LG