Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Грузії зробив крок до подолання президентського вето на «закон про іноагентів»


Учасники акції проти «закону про іноагентів» у Тбілісі, 26 травня 2024 року
Учасники акції проти «закону про іноагентів» у Тбілісі, 26 травня 2024 року

Юридичний комітет парламенту Грузії не підтримав позицію прозахідної президентки країни Саломе Зурабішвілі, яка наклала вето на так званий «закон про іноземних агентів».

Таким чином, комітет відкрив шлях законодавцям для введення цього закону в дію, незважаючи на тижні протестів всередині країни і критику з боку Заходу з застереженнями, що цей закон шкодить прагненню Грузії приєднатися до євроатлантичної спільноти.

Після цього кроку комітету парламент, де домінує владна партія «Грузинська мрія», яка просувала закон, одночасно жорстко розганяючи протестувальників, має розглянути питання про подолання вето Зурабішвілі на засіданні 28 травня.

«Грузинська мрія» має більшість у парламенті, і, як очікується, подолає вето.

Верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель 27 травня заявив, що ЄС почав зважувати варіанти дій на випадок, якщо Грузія схвалить закон. За його словами, рішення щодо цього ухвалять наступного місяця.

Парламент Грузії 14 травня в третьому, остаточному читанні затвердив закон «Про прозорість іноземного впливу», який називають також законом про «іноагентів». Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон. Проте «Грузинська мрія» має достатньо голосів у парламенті, щоб подолати президентське вето.

ЄС і США засудили документ, який називають копією відповідного російського законодавства. Єврокомісія закликала грузинську владу відмовитися від ухвалення закону, заявивши, що документ підриває громадянське суспільство і загрожує свободі ЗМІ, і що це «негативно вплине на європейські перспективи Грузії».

Торік Грузія набула статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, але переговори про нього ще не почалися.

США оголосили про запровадження візових обмежень і початок «всеосяжного перегляду» співпраці з Грузією через закон про «іноземних агентів».

Ініціатор закону – партія «Грузинська мрія» – засудила міжнародний тиск. Вона стверджує, що закон є необхідним для прозорості іноземного фінансування організацій і захисту суверенітету країни. Представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила про підтримку позиції «Грузинської мрії» і назвала реакцію західних країн «шантажем».

Форум

XS
SM
MD
LG