Доступність посилання

ТОП новини

«Будемо раді чути їхні думки»: Зеленський щодо відносин з Китаєм і Бразилією


Влада України готова слухати Китай і Бразилію, «навіть якщо позиція цих країн щодо війни не збігається з рештою світу», каже Володимир Зеленський
Влада України готова слухати Китай і Бразилію, «навіть якщо позиція цих країн щодо війни не збігається з рештою світу», каже Володимир Зеленський

Влада України готова слухати Китай і Бразилію, «навіть якщо позиція цих країн щодо війни не збігається з рештою світу», зазначив президент Володимир Зеленський під час пресконференції за результатами Саміту миру у Швейцарії.

За словами українського лідера, «Росія докладала багато зусиль для того, щоб лідери та представники низки країн не відвідали Саміт миру у Швейцарії».

У президента журналісти запитали, як він ставиться до того, що Китай або Бразилія можуть допомогти «звузити розбіжності» між Україною і Росією.

«Війна – це не розбіжності. Це неповага до життя людей, свободи, демократії, цінностей. Росія окупант, Україна жертва. Це не розбіжності. Це не якесь дипломатичне непорозуміння. Ми не починали війну, ми не ведемо її на території Росії… Територіальну цілісність та суверенітет України визнали абсолютно всі учасники саміту», – сказав Зеленський.

Він зауважив, що «як тільки Бразилія та Китай доєднаються до тих принципів, які об’єднали країни на Саміті миру, Україна буде рада чути думки цих країн».

«Ми будемо раді чути їхні думки, навіть, якщо вони не збігаються з більшістю світу. Це нормально об'єднувати зусилля для завершення війни», – сказав він.

Зеленський наголосив, що «Україна поважає Китай і завжди поважала територіальну цілісність, і суверенітет цієї держави». За словами президента, «все, що хотіла б Україна, щоби Китай робив те саме щодо неї».

Китай, пропускаючи саміт щодо мирного плану для України, лобіює в урядах свій альтернативний план, заявили агенції Reuters 10 дипломатів.

У розмовах з країнами, що розвиваються, Китай не критикував саміт у Швейцарії і прямо не просив країни утриматися від участі, повідомили Reuters пекінські дипломати. Але один з дипломатів сказав, що Пекін говорив країнам, що розвиваються, що зустріч продовжить війну, а два дипломати, які безпосередньо знають це питання, сказали, що Китай говорив західним країнам, що багато країн, що розвиваються, поділяють його погляди на конференцію.

Дипломати попросили не називати їхніх імен, оскільки вони не були уповноважені обговорювати цю тему зі ЗМІ.

Міністерство закордонних справ Китаю не коментувало свої лобістські зусилля.

15–16 червня Швейцарія приймала Глобальний саміт миру, в якому брали участь понад сотня учасників. Росії й Китаю серед них не було.

80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру.

Серед країн, які підписали документ, є Туреччина. Раніше міністр закордонних справ цієї країни Хакан Фідан висловився за присутність Росії на мирній конференції. Водночас серед підписантів немає Саудівської Аравії, чільний дипломат якої закликав сторони до «важких компромісів».

Форум

XS
SM
MD
LG